Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kavin aluesarja: Moottoripyöräpäiväkirja – Rengasmatka Latinalaisen Amerikan nurjalle puolelle

Kuvateksti: Ernesto Guevara (Gael García Bernal), Alberto Granada (Rodrigo De la Serna) ja Norton-moottoripyörä haastavissa olosuhteissa. Kuva: KAVI
Kuvateksti: Ernesto Guevara (Gael García Bernal), Alberto Granada (Rodrigo De la Serna) ja Norton-moottoripyörä haastavissa olosuhteissa. Kuva: KAVI

Syksyllä 1951 Ernesto Guevara ja hänen hyvä ystävänsä, niin ikään lääkäriksi ja biokemistiksikin opiskellut Alberto Granado päättivät tehdä unelmiensa matkan Latinalaisen Amerikan halki moottoripyörällä. Yli 12 000 kilometrin taival opetti heidät tuntemaan maanosansa pintaa syvemmältä. Walter Sallesin Moottoripyöräpäiväkirja (Diarios de motocicleta, 2004) – eteläamerikkalaisena tuotantona harvinaisuus – kuvaa tätä käänteentekevää kokemusta. Päärooleissa nähdään Gael García Bernal ja Rodrigo De la Serna.

Silmiä avaava kokemus

Matkaan lähdetään helmikuussa 1952 Buenos Airesista, ja tavoitteena on olla perillä Venezuelassa Erneston syntymäpäivään mennessä. Hankaluudet testaavat ystävyyden kestävyyttä, Ernesto saa astmakohtauksia ja rahaa on niukasti, joten kaksikko saa käyttää kaiken kekseliäisyytensä päästäkseen jatkamaan matkaansa.

Nuoruuden intoa uhkuva seikkailu saa pysäyttävää syvyyttä, kun miehet kohtaavat paikallisväestöä, joka yrittää tulla toimeen kurjuudessa. Chileläinen kommunistipariskunta, jonka kanssa ystävykset viettävät yötä Atacaman autiomaassa, ei käsitä, miksi nämä oikein matkustavat jolleivät työn perässä.

Ernesto ei vielä sido ajatuksiaan kommunismiin, mutta hänen silmänsä alkavat aueta yhteiskuntien rakenteelliselle epäoikeudenmukaisuudelle. San Pablon lepratautisten keskuudessa hän osoittaa kapinallisuutta muun muassa koskemalla potilaisiin ilman suojahansikkaita.

Matka itsensä löytämiseen

Gael García Bernal on ilmiömäinen Ernestona, joka on halutessaan yhtä velmu veijari kuin Alberto mutta myös empaattinen kuuntelija ja päiväkirjaa kirjoittaessaan mietteisiinsä uppoava. Rodrigo De la Serna tekee Albertosta pragmaatikon, joka kertoo vaikka valkoisen valheen – vastakohtana Erneston suorasanaisuudelle.

Aitoutta lisäävät kunkin maan asukkaat, joiden kasvoilta huokuu elämänmakuinen todistusvoimaisuus. Huikeat ja karunkauniit maisemat (muun muassa Machu Picchun rauniot) sekä Gustavo Santaolallan herkkä ja pohdiskeleva musiikki viimeistelevät elämyksen. Moottoripyöräpäiväkirja on inspiroiva road movie, jossa koominen sanailu ja romantiikka eivät vie huomiota pääasialta: matkalta itsensä löytämiseen ja vallankumouksellisen sydämen syntyhetkiin.

 

KAVIn aluesarja: Walter Salles, Moottoripyöräpäiväkirja (Argentiina/Chile/Peru 2004) ti 25.2. klo 18 Bio Rexissä. K12. 110 min. KAVI 35 mm. Suom. tekstitys. Liput (6 €) käteisellä näytöspäivänä klo 17.30 alkaen Bio Rexin aulasta Kino Tavast ry:n lipunmyyntipisteestä tai verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset