Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kavin aluesarja: Nunnan tarina - Audrey Hepburnin hiljainen sielunkamppailu

Sisar Luke (Audrey Hepburn) ylpeyden ja nöyryyden kanssa tasapainoilevana noviisina. Kuva: Kavi
Sisar Luke (Audrey Hepburn) ylpeyden ja nöyryyden kanssa tasapainoilevana noviisina. Kuva: Kavi

Nunnan tarina (The Nun’s Story, USA 1959) perustuu Kathryn Hulmen romaaniin, johon hän ammensi sisältöä belgialaisen sairaanhoitajan ja entisen nunnan Marie Louise Habetsin kokemusten pohjalta. Filmatisointi sai pääosaansa niin ikään synkkien vaiheiden kokemusasiantuntijan, sillä Audrey Hepburn eli nuoruusvuotensa natsien miehittämässä Hollannissa. Muissa päärooleissa nähdään Peter Finch, Edith Evans ja Peggy Ashcroft.

 

Jo elokuvan alussa Gabrielle van der Mal on tehnyt päätöksensä ryhtyä nunnaksi. Kokelasviikot ovat yhtä sääntöjen ja hiljaisuuden opettelua, mutta kun koittaa noviisiksi vihkimisen päivä, Gabriellen kasvoilla loistaa tyyneys ja mielenrauha. Sisar Lukeksi muuttuneena hän haluaa auttaa hädänalaisia, ja hänen unelmansa on päästä hyödyntämään isältään oppimiaan bakteriologian taitoja.

Lopulta toive toteutuu, ja Bruggen keskiaikaisessa kaupungissa kuvattu alkupuoli vaihtuu 1930-luvun siirtomaa-aikaa onnistuneesti henkiviin aitoihin kongolaismaisemiin. Olojen kuluttavuus käy ilmi varsin nopeasti. Yhteistyö tohtori Fortunatin (Peter Finch) kanssa johtaa humoristisiinkin tilanteisiin, mutta samalla sisar Luke huomaa alkavansa kyseenalaistaa uskoaan entistä voimakkaammin.

Vaikka muutkin luonnenäyttelijät – Edith Evans ja Peggy Ashcroft etunenässä – hoitavat osuutensa hienon vähäeleisesti, elokuvan itseoikeutettu ydin on Hepburnin hiljainen sielunkamppailu. Tokikaan tämä ei sulje pois kevyempiä hetkiä, jolloin hän väläyttää valloittavaa hymyään, ja käväiseepä eräässä kohtauksessa ”vastanäyttelijänä” myös leikkisä reesusmakaki Felix.

 

Yhteisökuvauksena Nunnan tarina ei tavoittele Hakekaa kätilön kaltaista sympaattista sydämellisyyttä, mutta ne ovat sukua toisilleen siinä, että nunnan elämästä ei muodostu hurskaan kilvoittelun sädekehässä kylpevää romantisoitua kuvaa. Kesken katkeavista lauseista ja ymmärtävistä mutta voimattomista katseista tulee arkipäivää. Nunnan tarina ei tarjoa helppoja ratkaisuja elämän suuriin kysymyksiin, vaan kysyy, onko sisäinen hiljaisuus kriisien keskellä mahdollista.

 

KAVIn aluesarja: Fred Zinnemann, Nunnan tarina (USA 1959) ti 11.2. klo 18 Bio Rexissä. K16. 149 min. Suom. tekstitys. Liput (6 €) käteisellä näytöspäivänä klo 17.30 alkaen Bio Rexin aulasta Kino Tavast ry:n lipunmyyntipisteestä tai verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset