fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kavin aluesarja: Radio tekee murron – Matti Kassila kansainvälisen ja ajankohtaisen jäljillä

Hannes Häyrinen palkittiin Jussilla roolistaan radiotoimittaja Timo Teräsvuorena Matti Kassilan läpimurtoelokuvassa Radio tekee murron. Jussi-gaalassa, joka pidettiin Hotelli Aulangolla Hämeenlinnassa, Radio tekee murron sai Jussit myös ohjauksesta ja käsikirjoituksesta. Kuva: Kavi

Matti Kassilan amerikkalaistyylisessä jännityskomediassa Radio tekee murron (1951) reportteri Toivo Teräsvuori (Hannes Häyrinen) tekee ystävineen murron. Sensaatiohakuinen toimittaja haluaa välittää kuulijoille autenttisia alamaailman tunnelmia. Tilanne rikospaikalla kuitenkin mutkistuu, kun myös kansainvälinen rikollisliiga osuu samalle apajalle.

Käsikirjoittajat Matti Kassila ja Aarne Tarkas saivat elokuvaan idean ajankohtaisesta kohua herättäneestä tositapahtumasta: toimittaja Usko Santavuori oli nimittäin tehnyt valerikoksen ja paikalle sattumalta tulleet rivipoliisit eivät tätä tienneet vaan alkoivat pahoinpidellä Santavuorta.

 

Radio tekee murron oli viime joulukuussa menehtyneen Matti Kassilan (1924–2018) läpimurto, jossa oli jo nähtävissä Komisario Palmu -elokuvien piirteitä. Kassilan tavoite oli vähentää teatterimaisuutta ja lisätä elokuviin vauhdikkuutta kansainväliseen tapaan. Aikalaispalaute kertoi yksiselitteisesti onnistumisesta: Aihetta pidettiin ajankohtaisena ja juonta jännittävänä. Kassilaa verrattiin jopa Frank Capraan ja elokuvaa brittien parhaisiin jännitysfilmeihin.

 

Elokuvan valmistumisesta on kulunut lähes 70 vuotta, mutta kulunut aika ei ole häivyttänyt parhaista kohtauksista terää. Loistavasti kuvattu ja näytelty on esimerkiksi miesten putkakohtaus, jossa Heimo Lepistö yltää nappitulkintaan. Limittäin leikatuista kohtauksista dramaturgisesti oivallisin on se, jossa Teräsvuori penkoo luvatta rikollispomon tavaroita sillä aikaa kun pomo Monsieur Durandoo (Kauko Käyhkö) esittää taikatemppuja ravintolasalin lavalla. Silminnäkijän paikalla salissa tapahtumien kulkua jännittää Teräsvuoren uusi työtoveri Eila (Ritva Arvelo) ja taustalla soi kontrastina Johan Strauss nuoremman Tonava kaunoinen.

 

Helsingin miljöö takseineen, ravintoloineen, vankiloineen, tavarataloineen, lentokenttineen ja taidemuseoineen on lähes dokumentaarinen. Alun nikottelun jälkeen Jussi-palkittu elokuva rullaa ilahduttavasti. Ainoalle tärkeälle naisroolille Eilalle kirjoitettu ”sivujuoni” noviisista apulaiseksi ja lopulta rakastetuksi toimii myös hyvin. Olavi Veistäjä kirjoitti vuonna 1951 Aamulehdessä, että ”hirtehinen, naljaileva huumori antaa filmille piristävän ja huvittavan sävyn.” Niin minustakin.

 

Kavin aluesarja: Radio tekee murron (1951) 9.4. klo 18 Bio Rex. Ohjaus Matti Kassila. Päärooleissa Hannes Häyrinen, Ritva Arvelo, Kullervo Kalske. Liput (5 €) Bio Rexistä tai Bio Rexin verkkokaupasta.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset