fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kavin aluesarja: Terävää lemmensatiiria maaseudun vehreydessä

Emma (Gwyneth Paltrow) ja Harriet (Toni Collette) empiremekoissaan punomassa suunnitelmia. Kuva: Kavi
Emma (Gwyneth Paltrow) ja Harriet (Toni Collette) empiremekoissaan punomassa suunnitelmia. Kuva: Kavi

Douglas McGrathin ohjaama elokuva Emma (1996) perustuu Jane Austenin samannimiseen romaaniin (1815).

Elokuva on näyttelijöiden ja satiirin juhlaa. Brittinäyttelijät epäilivät päärooliin kiinnitetyn, kokemattoman amerikkalaisen Gwyneth Paltrow’n suoriutumista Emmana. Paltrow kuitenkin hämmästytti kanssanäyttelijänsä – hänen palkittu roolisuorituksensa on psykologisessa tarkkuudessaan (ja brittiaksentissaan) loistava.

Muutkin ovat erinomaisia: Toni Collette Harrietina ja mainio luonnenäyttelijä Juliet Stevenson rouva Eltonina. Äiti-tytär -paria Miss ja Mrs Batesia esittävät Phyllida Law ja Sophie Thompson, äiti ja tytär todellisuudessakin. Nuori Ewan McGregor, ennen tähteyttään, on hurmaava Frank Churchill ja Jeremy Northam uskottava Knightley.

Visuaalisuuden juhlaa

Elokuva tarjoaa visuaalisia nautintoja: kynttilöiden valaisemia juhlasaleja maaseutukartanoissa; iltapäivän auringossa kylpeviä oleskeluhuoneita maalauksineen, kuin tehtyjä intiimeihin keskusteluihin; vehreitä puistoja, joissa harjoitetaan ratsastusta, ulkoilmamaalausta, jousiammuntaa ja kävelyitä; tietenkin teehetkiä ja piknikpaikkoja.

Metsäpolulla voi joutua mustalaisleirin huomion kohteeksi ja maantiellä vaunut juuttuvat lätäkköön – ennen kuin paikalle saapuu pelastava herrasmies. Tällä kuitenkin on oma salaisuutensa – ja päähenkilön väärinkäsitykset sen kuin jatkuvat. Emma on niin kiinni rakkausjuonissaan, että ei huomaa hänestä kiinnostuneita miehiä tai tulkitsee näitä(kin) väärin.

Luokkaerot näkyvät

Kirjeet kulkevat, köynnösruusut kukkivat, päivävarjon taakse voi tarvittaessa piiloutua. Englannin Regency-ajan maaseutu on idyllinen, mutta elokuvan hilpeän pintatason alla on vakavampia äänenpainoja: satiiri ulottuu päähenkilön toilailuiden lisäksi aikakauden jyrkkeneviin luokkarakenteisiin, naimakauppoihin ja naisen asemaan. Varallisuuserot näkyvät – Emma ja Harriet harjoittavat hyväntekeväisyyttä köyhässä mökissä.

McGrath käsittelee kaikkea huumorilla ja sydämellisyydellä. Tarinaa pitää koossa Rachel Portmanin upea musiikki, Oscarilla palkittu. Erityisen viehättävä puvustus – 150 pukua ommeltiin tätä elokuvaa varten – huomioitiin Oscar-ehdokkuudella.

On oikea hetki katsoa McGrathin tyylikäs Emma, sillä uusi versio – järjestyksessä kolmas samanniminen teatterielokuva – saa ensi-iltansa helmikuussa 2020.

Kavin aluesarja: Emma ti 28.1. klo 18 Bio Rexissä. S. 120 min. Liput Kino Tavast ry:n verkkokaupasta kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta näytöspäivänä klo 17.30 alkaen.

 

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset