fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kavin aluesarja: Tuuleen kirjoitettu on melodraama, joka muutti elokuvan historian

”Mitchin (Rock Hudson) ja Lucyn (Lauren Bacall) katseet puhuvat. Kuva: Kuvakaappaus elokuvan DVD:ltä Kuva: Muu
”Mitchin (Rock Hudson) ja Lucyn (Lauren Bacall) katseet puhuvat. Kuva: Kuvakaappaus elokuvan DVD:ltä Kuva: Muu

Tuuleen kirjoitettu (Written on the Wind, USA 1956) on elokuva, josta Pedro Almodovar on sanonut: ”Olen nähnyt tämän elokuvan tuhannesti enkä malta odottaa seuraavaa kertaa.”

Melodraamoja halveksittiin 1950-luvulla ”naisten elokuvina”, niitä väitettiin epärealistisiksi ja ylitunteellisiksi. Näkökulma on muuttunut patriarkaatin murtuessa. Nykyajan kriitikot ja feministiset tutkijat ovat nostaneet kunniaan Douglas Sirkin tavan kuvata sisätiloja, molempien sukupuolten tunteita, vivahteita, värejä, esineiden symboliikkaa. Tuuleen kirjoitettu perustuu tositapahtumiin ja kuvaa todellisuutta itse asiassa tarkemmin kuin monet Hollywoodin senaikaiset ”vakavat” elokuvat.

Saksalaissyntyinen Sirk luo Hollywoodia ironisoivia kuvamaisemia taustakankaineen, outoine väreineen ja peileineen. Hän näyttää eräänlaisessa brechtiläisessä teatterissa amerikkalaisen elämän keinotekoiset ihanteet, vääristyneet sukupuoliodotukset, tunteiden tukahduttamisen ja rahan mahdin. Siinä ohessa Sirk antaa naiselle äänen, subjektiviteetin ja katseen.

Elokuvassa on neljä vahvaa hahmoa ja hienoa näyttelijää: Mitch (Rock Hudson) ja Lucy (Lauren Bacall), Marylee (Dorothy Malone) ja Kyle (Robert Stack). Lucy on älykäs ja sanavalmis nainen joka tietää mitä tekee – ja silti hän nai alusta asti epäilyttävän Kylen. Marylee ja Kyle, sisarukset, ovat alkoholisoituneita, narsistisia hahmoja. Stack ja Malone tekevät rooleissaan hurjat suoritukset. Molemmat olivat Oscar-ehdokkaina ja Malone voittikin kyseisen palkinnon.

Mitchiä esittävä Rock Hudson oli aikanaan Amerikan heartrobber numero yksi, ainakin siihen asti kun tuli kaapista kuolemalla AIDSiin. Kunnollinen Mitch on Maryleen pakkomielteisen halun kohde. Mitch taas rakastaa Lucyä, mutta vetäytyy Kylen hyväksi. Passiivisuuden syynä on solidaarisuus lapsuudenystävää kohtaan. Tämä kuvio, joka on nähty viittaavan homoseksuaalisuuteen, luo elokuvaan salaisen jännitteen. Lataus purkautuu kun Mitchin itsehillintä pettää hänen puolustaessaan Lucyä raivoavaa Kyleä vastaan.

Elokuvan teemat ovat synkkiä, mutta niistä rakentuu myös kehityskertomuksia. Lopussa näemme Maryleen isänsä pöydän takana – monitasoinen ja monitulkintainen yhteenveto Sirkin loisteliaassa melodraamassa.

(Laajempi arvio kinotavast.net)

KAVIn aluesarja: Tuuleen kirjoitettu (USA 1956). Bio Rex ti 29.10. klo 18. 99 min. K12. Tekstitys suomi. Liput (6 €) näytöspäivänä käteisellä 17.30–18.00 Bio Rexin aulasta Kino Tavast ry:n lipunmyyntipisteestä tai verkkokaupasta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset