Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kavin aluesarjan elokuva: An Education – Rakkauden ja koulutuksen tienhaarassa

Jenny ja David romanttisina Seine-joen rannalla. Kuva: Filmikamari
Jenny ja David romanttisina Seine-joen rannalla. Kuva: Filmikamari

KAVI-sarjamme toisen naisohjaajan, tanskalaisen Lone Scherfigin, romanttisessa ja sosiaalisesti tarkkanäköisessä draamassa An Education (Britannia–USA 2009) eletään vuotta 1961 Twickenhamissa Lontoon esikaupunkialueella. Svengaava vuosikymmen on jo täydessä vauhdissa, mutta 16 vuotta täyttävän koulutytön Jennyn (Carey Mulligan) päiviin kuuluu lähinnä oppitunteja ja kouluorkesterin harjoituksia. Hänen tavoitteenaan on päästä opiskelemaan kirjallisuutta Oxfordiin.

Kohtalo puuttuu peliin, kun kaatosateessa sellonsa ja nuottikansionsa kanssa kyytiä kotiin odottelevan Jennyn viereen pysähtyy auto. Kuskina oleva keski-ikäinen juutalaismies David (Peter Sarsgaard) saa voitettua sulavalla käytöksellään ja nokkelilla sutkauksillaan Jennyn luottamuksen, ja tapahtumat alkavat edetä nopeasti. Jennyn tulevaisuudensuunnitelmat ottavat uuden, riskialttiin suunnan, joka vie hänet aina kuvankauniiseen Pariisiin asti.

Kolme Oscar-ehdokkuutta

Elokuva huomioitiin mm. kolmella Oscar-ehdokkuudella (paras elokuva, naispääosa ja sovitettu käsikirjoitus). Mulliganin näyttelijäntyössä limittyvät helmeilevä ilo, ovela sarkasmi ja pikkuvanha vakavuus, eikä häntä suotta ole verrattu itseensä Audrey Hepburniin. Sarsgaard puolestaan tasapainoilee onnistuneesti ristiriitaisena hurmurina. Olivia Williams ja Emma Thompson ovat mieleenpainuvia äidinkielen opettajana ja rehtorina.

An Education tarjoilee kattavan läpileikkauksen 1960-luvun alun Britannian ilmapiiriin, ja jo visuaalisesti kekseliäitä alkutekstejä tahdittava Floyd Cramerin On the Rebound johdattaa ajankuvan ytimeen. Tematiikka on kuin omasta ajastamme: koulutuksen tärkeys, taiteiden arvostaminen, suvaitsemattomuus, alaikäisen rakastuminen. Intiimi kasvutarina kohtaa yhteiskunnallisten murrosten tason, jolloin vanhakantaisempi ajattelu ja nuoruuden kapinallinenkin intomielisyys ottavat mittaa toisistaan. An Education onnistuu tempaamaan katsojan mukaansa 1960-luvun sykkeeseen.

* * * * *

KAVIn aluesarja: An Education (Britannia–USA 2009). Bio Rex, ti 17.9. klo 18. 96 min. S. Tekstitys suomi. Liput (6 €) näytöspäivänä käteisellä 17.30–18.00 Bio Rexin aulasta Kino Tavast ry:n lipunmyyntipisteestä tai Kino Tavast ry:n verkkokaupasta.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset