fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Elokuva-arvio: Kesäkapina pureutuu yhteiskuntakriittisyyden ytimeen – Puolihumoristinen satiiri ei ole jämähtänyt aikaansa, vaan on yhä ajankohtainen

Kavin aluesarjan elokuva esitetään BioRexissä tiistaina 17.5.
Valokuvamalli Susanna (Titta Karakorpi) ja pari sanaa mainosmaailman arvoista. Kuva: Kuvakaappaus DVD:ltä
Valokuvamalli Susanna (Titta Karakorpi) ja pari sanaa mainosmaailman arvoista. Kuva: Kuvakaappaus DVD:ltä

Kavi-sarjan kevätkauden viimeisessä näytöksessä päästään autenttisesti 1960- ja 1970-luvun taitteen yhteiskuntakriittisyyden ytimeen Jaakko Pakkasvirran satiirissa Kesäkapina (1970). Sen päähenkilö, valokuvamalli Susanna (Titta Karakorpi), kokee myyvänsä itseään, ja kun tähän lisätään tytöttely, on naisten esineellistäminen yksi luontevasti elokuvan läpi kulkevista teemoista.

Titta Karakorven lisäksi päärooleissa nähdään Hannu Oravisto, Veikko Honkanen, Petra Frey ja Eero Melasniemi.

Kerronnassa vaikutteita klassikoista

Yhteiskunnan, mainosalan ja markkinatalouden kritiikki tiivistyy iskulauseisiin kuten ”Hellä väkivalta” ja ytimekäs ”Miksi”. City-ihmisen vastakohdaksi on tarjolla maaseutuidylliä maitokarjoineen ja romanttisine häineen – pikkuoravat-laulannan kera. Näyttelijöiden keskinäinen hauskanpito on helppo aistia.

Kerronnassa voi nähdä vaikutteita Jean-Luc Godardin klassikoista, ja vaikkapa kaverusten ”ammuskelusta” sillalla tulee välittömästi mieleen Laittomat (1964).

Hupaisinta antia ovat kuvitteelliset mainosfilmit, joissa hittituotteet peilautuvat räikeän manipuloivia mainoslauseita vasten. Esimerkiksi Nix-lattiankiillotin ”tekee kodistanne koneen”. Vain ”hivenen” liimaa tarvitsevat Wildcat-irtokynnet puolestaan ovat ”paremmat kuin omanne – älkää luottako itseenne”. Tai niihin kynsiin, sillä jo niiden viilaaminen tuottaa ärräpäitä.

Satiirin ja dokumentaarisuuden raja hämärtyy

Tekoajankohdan maailmanpoliittisen ilmapiirin huomaa mielenosoituskylteistä, joissa vaaditaan USA:ta poistumaan Vietnamista ja Etelä-Vietnamin kansallisen vapautusrintaman eli FNL:n tunnustamista.

Satiirin ja omanlaisensa dokumentaarisuuden raja hämärtyy, ja varsinkin katunäkymät voisivat aivan hyvin olla Yleisradion kuvausryhmän taltioimia.

Kesäkapina ei silti ole jämähtänyt omaan aikaansa, vaan sen puolihumoristisen satiirin kohteet ovat edelleen olemassa. ”Hyvinvointivaltio on petollinen harha. Se ei pysty peittämään talousjärjestelmämme väkivaltaisuutta.” Kovaa tekstiä, eikö totta?

Kavin aluesarja: Jaakko Pakkasvirta, Kesäkapina (Suomi 1970) ti 17.5. kello 18 BioRex, sali 4. K12. Liput 6 euroa Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset