Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kavin aluesarjan Mademoiselle Paradis -elokuva kertoo sokeasta naisesta musiikin ja vapauden ristitulessa

Mademoiselle Paradis -elokuvassa sokeaa Maria Theresia Paradista esittää Maria Dragus.

Wien 1777. Kahdeksantoistavuotias Maria Theresia Paradis on sokea, mutta musiikillisesti erityislahjakas. Kolmivuotiaana näkönsä menettänyt tyttö lähetetään tohtori Franz Anton Mesmerin hoitoon, koska se on viimeinen toivo.

Näkö alkaa korjaantua, mutta musiikilliset lahjat heikkenevät samalla. Teeman kannalta keskeiseksi nousee naisen mahdollisuus vapauteen ja omaan elämään aristokraattisessa ympäristössä, joka perustuu kieltoihin ja rajoituksiin.

Maria Theresia Paradis on historiallinen henkilö, Mozartin aikalainen ja Abbé Voglerin ja Antonio Salierin oppilas. Mozart kirjoitti 18. pianokonserttonsa nimenomaan Marialle.

Maria opiskeli musiikin lisäksi maantiedettä, historiaa ja kieliä. Hänestä kasvoi maineikas pianisti ja säveltäjä, joka osasi ulkoa yli 60 konserttoa ja konsertoi kotimaansa lisäksi myös Englannissa, Belgiassa ja Ranskassa.

Elokuvan historiallisesta epookkiluonteesta huolimatta itävaltalaisohjaaja Barbara Albert tahtoo virittää huomion katsojan omiin alitajuisiin tunteisiin ja niiden merkitykseen elämässä.

Pääroolia näyttelevä romanialaissyntyinen Maria Dragus aloitti uransa 15-vuotiaana Michael Haneken draamassa Valkoinen nauha ja voitti roolistaan Saksan parhaan näyttelijän elokuvapalkinnon vuonna 2010. Valkoinen nauha palkittiin myös Cannes´ssa 2009. Tänä vuonna Dragus on nähty Josie Rouken elokuvassa Mary, Queen of Scots.

Kotimaassaan ja kansainvälisesti palkittu ohjaaja Barbara Albert (s. 1970) on opiskellut ohjaamista ja käsikirjoittamista Wienin elokuvakoulussa. Lyhytelokuvien kautta hän siirtyi pitkiin elokuviin ja on perustajaosakkaana myös tuotantoyhtiö Calassa.

Kino Tavast: Barbara Albert, Mademoiselle Paradis (Hämeenlinnan ensi-ilta/Suomen ensi-ilta 13.4.2018 2018). Bio Rex ma 10.12. klo 18. K7. 97 min. Keskustelu elokuvan jälkeen. Liput (7 €, jäsenhinta -20%), Bio Rexistä ja Bio Rexin verkkokaupasta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset