fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kavin aluesarja: Avatar oli ohjaajansa James Cameronin intohimoprojekti

Halvautunut ex-sotilas Jake Sully (Sam Worthington) saa Pandora-planeetalla uuden elämän avatar-hahmossa. Kuva: KAVI Kuva: KAVI
Halvautunut ex-sotilas Jake Sully (Sam Worthington) saa Pandora-planeetalla uuden elämän avatar-hahmossa. Kuva: KAVI Kuva: KAVI

Kanadalaissyntyinen James Cameron (s.1954) tunnetaan menestyselokuvistaan Aliens – paluu, Terminaattorit, Rambo ja Titanic. Edellisiäkin suuremman suosion sai Avatar (2009), Cameronin elokuvahautomon silmäterä ja edelleen käynnissä oleva projekti. Kuvauksesta, lavastuksesta ja erikoistehosteista Avatar sai myös Oscarit.

 

Pyörätuoliin sidottu merivoimien sotilas Jake Sully (Sam Worthington) jatkaa kuolleen kaksoisveljensä tutkimustyötä na´vi-kansan parissa Pandoran eksoottisella planeetalla. Eletään vuotta 2154. Pandoran ilma on myrkyllistä, mutta na´vin ja ihmisen dna:sta kloonatussa avatar-kehossa vammaisesta Jakesta tulee sankari, joka liikkuu sulavasti sademetsää muistuttavassa maastossa. Hän kotiutuu planeetalle, rakastuu ja oppii näkemään na´vi-neito Neytirin (Zoë Saldaña) sisimpään.

Mahdottomasta näyttää tulevan Pandoralla mahdollista. Ihmisaivoja tehokkaampi hermoverkosto ja henkien maailma suojaavat asukkaita, kunnes maan asukkaat tulevat uhkaksi. Maapallolla kipeästi tarvittavaa älymetallia on nimittäin runsaasti juuri na´vien pyhän paikan maaperässä.

Avatariin on haudattu sekä ohjaajan fantasioita että hänen äitinsä uni. Siihen on piilotettu animaattoreiden ja taiteilijoiden kuvitelmia ja scifi-kirjailijoiden tarinoita. Käsikirjoitus valmistui jo 1994, ja kaikkiaan elokuvaa valmisteltiin 25 vuotta. Vuosina 2020–2025 on levitykseen tulossa vielä viisi uutta Avatar-elokuvaa.

Vuoden 2009 Avatarin visuaalisuus valloittaa edelleen väreissään, yksityiskohdissaan ja mielikuvitusleikissään. Myös Jake uppoutuu maailmaan, jossa kasvit ovat henkiä ja banshee-liskot kesyttäjiensä uskollisia palvelijoita. Cameronille tyypilliseen tapaan mukana on myös taistelu, jossa altavastaajat lopulta voittavat. Kenellekään ei jää epäselväksi, että liputetaan luonnon ja ympäristönsuojelun sekä kansojen ja kulttuurien monimuotoisuuden puolesta.

 

Ilmestyessään Avatar toi valkokankaalle ennennäkemätöntä laatua. Se oli yhdistelmä oikeasti ja tietokoneella kuvattua. Päähahmot syntyivät digitaalisesti näyttelijäntyön päälle maalaamalla.

Avatar on visionäärisen luomistyön hedelmä. On se myös mainio yhteinen katselukokemus yli 12-vuotiaille ja heidän vanhemmilleen.

 

Kavin aluesarja: James Cameron, Avatar (2009) 23.4.2019 klo 18.00 Bio Rex. Pääosissa Sam Worthington, Zoë Saldaña ja Sigourney Weaver. Liput (5 €) Bio Rexistä tai Bio Rexin verkkokaupasta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset