Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kino Tavast esittää: Cinema Paradisossa vedetään täydellisesti tunteella ja italialaisittain

Koneenhoitaja Alfredon ((Philippe Noiret) ja orvon Salvatoren eli Toton ikuinen ystävyys sinetöidään filmeistä poisleikattujen suutelukohtausten myötä konehuoneen mystisessä maailmassa.  Kuva: Filmikamari Press, Futurefilms

Giuseppe Tornatoren elokuva Cinema Paradiso (Italia 1988) palaa 30-vuotisjuhlansa kunniaksi valkokankaalle eikä syyttä. Siinä on kaikki täydellisen elokuvan piirteet: Tarina on vetävä, tunteisiin vaikuttava ja kerrottu mielenkiintoisella tavalla. Lisäksi päärooleissa on valovoimaisia ja karismaattisia näyttelijöitä. Mitäpä muuta elokuvaelämykseltä voisi odottaa!

Cinema Paradiso on ainutlaatuinen myös siksi, että se on sekä katsojien että kriitikoiden noteeraama. Suomessa se ensiesitettiin 15.12.1989, noin 29 vuotta sitten. Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinto tipahti seuraavan vuoden maaliskuussa. Bafta- ja Golden Globe -mainetta sateli. Myös Ennio Morriconen säveltämä musiikki noteerattiin.

 

On kysymys syrjäisen pikkukaupungin elokuvateatterista, sen konemiehestä Alfredosta (Philippe Noiret) ja teatterin lähistöllä asuvasta orvosta Totosta, joka kasvaa aikuiseksi elokuvan lumossa. Cinema Paradiso on elokuva elokuvasta ja intohimosta elokuvaan, mutta se on myös kertomus varhaislapsuuden ja nuoruuden lähtemättömästä vaikutuksesta ihmiseen.

Elokuvassa filmikelat rätisevät konehuoneessa ja kulkevat salamavauhtia esityspaikasta toiseen polkupyörän tavaratelineellä. Pikkupojat pujahtavat salaa elokuvasalin houkuttelevaan salaperäiseen maailmaan. Suutelukohtaukset sensuroidaan katolisen papin ohjeiden mukaan leikkaamalla.

 

Elokuvateatteri Nuovo Cinema Paradiso tarjoaa hullaannuttavaa viihdettä. Italialainen temperamentti purkautuu katsomossa maallisen ja kirkollisen tasapainoillessa katsojien mielissä. Valkokankaalle kanavoituu tunne, kaiho ja ikävä, poskelle valahtaa kyynel, kurkusta parahtaa ihastunut kiljahdus.

Elokuvaohjaajaksi päätyvän Toton elämässä on kolme ylitse muiden: elokuva, ystävyys Alfredoon ja ensirakkaus. ”Elämä on erilaista kuin elokuvissa”, sanoo Alfredo Totolle. Juuri siksi myös sinun pitäisi nähdä tämä elokuva. Cinema Paradiso on mahdollisuus pysähtyä kiireen keskellä ja löytää jokin kadonnut, piiloon hautautunut.

 

Kino Tavast ry: Giuseppe Tornatore, Cinema Paradiso, 4K-restauroitu digiversio. 124 min. K12. 17.12. klo 18.00 Bio Rex. Liput (7 €) Bio Rexistä tai Bio Rexin verkkokaupasta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset