Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kavin elokuva: Maaginen puutarha arkitodellisuuden keskellä

Mary, Dickon ja Colin puutarhansa edustalla. Kuva: KAVI
Mary, Dickon ja Colin puutarhansa edustalla. Kuva: KAVI

Agnieszka Hollandin ohjaama Salainen puutarha (USA–Britannia 1993) perustuu Frances Hodgson Burnettin samannimiseen lastenromaaniklassikkoon vuodelta 1911. Lohdullinen faabeli käynnistyy siirtomaa-Intiassa, missä upseeriperheen tytär Mary Lennox tylsistyy yksinäisyyteensä kuumassa ja oudossa maassa. Äkillisen tragedian seurauksena hän jää orvoksi ja joutuu matkustamaan Englantiin setänsä syrjäiseen kartanoon, missä tunne-elämältään rikki oleva, sulkeutunut ja vihainen tyttö saa vastuksekseen taloudenhoitaja Medlockin.

 

Eräänä päivänä Mary löytää punarinnan opastamana ”salaisen puutarhan”. Kyseessä on unelmien, niiden kuihtumisen ja uuden kukoistuksen metafora, ja portin avaaminen alkaa samalla avata Maryn henkisiä lukkoja. Hän oppii nauttimaan luonnon kauneudesta ja tutustuu sisäkkö Marthan sympaattiseen veljeen Dickoniin. Myös lordin pojasta Colinista tulee hänen toverinsa, ja ennen pitkää kolmikko seikkailee omassa maailmassaan. Yksinäisyyden karkottava ystävyys nousee kantavaksi teemaksi.

 

Downton Abbeystä tuttu Maggie Smith tekee vähäeleisen ankaran roolin, mille Marthaa näyttelevän Laura Crossleyn leikkisä hyväntahtoisuus tuo vastapainoa, mutta valokeilassa ovat keskuskolmikkoa ilmiömäisesti tulkitsevat lapsinäyttelijät: Tunnekirjoa itsekeskeisyydestä aina empatiaan asti ilmentävä Kate Maberly on kuin luotu Maryksi, Heydon Prowse vakuuttaa sairaalloisen ja lyhytpinnaisen, itsevarmuutensa löytävän aatelispojan roolissaan, ja Andrew Knott tuo omaansa kosolti lämminhenkisyyttä.

 

Taianomaisuuden viimeistelevät Roger Deakinsin maalauksellinen kuvaus ja Zbigniew Preisnerin ihastuttava musiikki. Salainen puutarha on sentimentaalisuutta välttävässä koskettavuudessaan ainutkertainen elämys. Heti pintatason alta löytyy voimakkaita totuuksia ihmisluonnosta, elämästä ja kuolemastakin, mikä tekee elokuvasta kaikenikäisille suositeltavan. Tässä puutarhassa viivähtäminen kannattaa!

 

* * * * *

 

Kavin aluesarja: Salainen puutarha (USA–Britannia 1993). Bio Rex, ti 3.9. klo 18. 102 min. S. Tekstitys suomi. Liput (6 €) näytöspäivänä käteisellä 17.30–18.00 Bio Rexin aulasta Kino Tavast ry:n lipunmyyntipisteestä tai Kino Tavast ry:n verkkokaupasta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset