Kaupunkiuutiset Hattula

Käy kylässä: Hattulan senioreilla on oma liikuntalukkari

Veikko Rämänen (vas.), Jorma Lehtola ja Sinikka Lehtola jumppaavat Pekolan koulun kuntosalissa. Pia Vekan (toinen vas.) johdolla he lähtivät treenin jälkeen vielä kävelylle. Kuva: Lea Karmala
Veikko Rämänen (vas.), Jorma Lehtola ja Sinikka Lehtola jumppaavat Pekolan koulun kuntosalissa. Pia Vekan (toinen vas.) johdolla he lähtivät treenin jälkeen vielä kävelylle. Kuva: Lea Karmala

Senioriliikunnan koordinaattori Pia Vekka laskee, että hän liikutti viime vuonna useampaa sataa hattulalaista ikäihmistä. Työssään hän on päässyt myös kertomaan heille liikunnan hyödyistä.

– Tärkeintä on, että tuohon porukkaan on mahtunut paljon niitä, joita oikeasti etsinkin – vähän liikkuvia senioreita, joilla toimintakyky on heikentynyt tai jotka tuntevat yksinäisyyttä. Olemme löytäneet kaikille sopivaa liikuntaa, hän iloitsee.

Arkista liikkumista

Vekka on tehnyt viime maaliskuusta lähtien työtä aluehallintoviraston rahoittamassa senioriliikunnan projektissa. Häntä on erityisesti ilahduttanut se, että monet vanhusten omaiset ovat ottaneet yhteyttä ja ymmärtäneet liikunnan tärkeyden vanhemmalle polvelle.

Aluksi Vekka menee itse ryhmiin mukaan ja tutustuttaa laitteisiin, jotta kaikille saadaan mahdollisimman helppo lasku liikuntaan.

– Olen kiertänyt paljon yhdistyksissä, liitoissa, seurakunnan tilaisuuksissa ja kerhoissa. Yhtenä isona osana toimintaa ovat hyvinvointitiimit, joissa jalkaudutaan kylille. Ensimmäiset tiimien koulutustilaisuudet ovat jo olleet, ja niitä laajennetaan pian useampaan kylään, hän kertoo.

Kouluissa jaettavan hävikkiruoan ympärille taas on tehty kävelyryhmiä, jotka tarjoavat pientä liikkumista arkipäivään. Yksi niistä on Pekolassa. Ennen kävelyä moni harjoituttaa ensin lihaksiaan koulun kuntosalissa.

Satasen pinkoja

Kuntosali on senioreille joka päivä ilmainen kello 11–12 ja 13–15 sekä torstaina kello 8–9.

Käsipainojen varressa on vanha pikajuoksija (ennätys 10,7 satasella) Veikko Rämänen.

– Kävelyä harrastan, mutta mitään akuuttia vikaakaan ei ole, vielä pystyisi varmaan juoksemaankin. Syksyllä aloitin kuntosalin Pia Vekan opastuksella. Hienolta on tuntunut, kunto on kolmessa kuukaudessa kehittynyt ihan valtavasti. Enää ei väsytäkään yhtä paljon kuin ennen, Rämänen kertoo.

Sinikka ja Jorma Lehtola ovat käyneet koulun kuntosalilla jo vuoden ajan. Erilaista liikuntaa he ovat harrastaneet ahkeraan muutenkin.

– Tämä on mukava paikka, uusia laitteitakin on juuri tullut lisää, he ihastelevat.

Jääkaapin ovessa

Senioreita pyritään Hattulassa kuuntelemaan ja osallistamaan, ja projektin myötä heidän elämänlaatuunsa panostetaan aiempaa enemmän.

– Meillä on hyvinvointipäiviä, liikuntaraateja, koulutusta ja luentoja. Liikuntalukujärjestystä jaettiin viime vuonna noin 700 kappaletta, ja tänä vuonna niitä jaetaan lisää. Monella seniorilla sellainen löytyy jääkaapin ovesta. Syksyllä on harrasteriehaa, ja tänä vuonna satsataan vielä ehkä lisää liikuntaneuvontaankin. Saamme apua kaikille liikunnasta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille, Vekka vakuuttaa.

Kolmivuotisen projektin on tarkoitus jatkua itseohjautuvina kylissä päättymisensä jälkeenkin.

– Ostamme nyt seniorien palvelua Avin hankerahoituksella. Hakemus tästä vuodesta on sisässä, mutta siitä tulee päätös vasta maaliskuussa. Toimimmekin nyt vähän riskillä, mutta toiveikkaina olemme, että saamme myönteisen päätöksen, liikunta- ja vapaa-aikatoimen päällikkö Jari Salmela tuumaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

25.9.2020