Kaupunkiuutiset

Käytäntö opettaa nuoria

Koko ajan pahentuneen nuorisotyöttömyyden karsimiseksi etsitään jatkuvasti uusia keinoja. Ammattiopisto Tavastia pystytti osana nuorten aikuisten osaamisohjelmaa koulutuksia esittelevän pop up -liikkeen kauppakeskus Goodmaniin. Liikkeessä on ollut tiiviisti mukana myös Kiipulan ammattiopisto.

Liike on avoinna vielä koko tämän viikon. Paitsi että kauppaliikkeessä on myytävää, se toimii samalla ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa oleville nuorille aikuisille koulutusmahdollisuuksien infopisteenä sekä oppilaitosten esittelypaikkana. Paikalla on koko ajan Tavastian ja Kiipulan henkilökuntaa kertomassa nuorten aikuisten opiskelumahdollisuuksista.

Oleellista on, että liikkeen suunnittelivat ja toteuttivat omaa tutkintoon kohti opiskelevat nuoret aikuiset.

– Tässä käydään läpi alaan liittyvä lainsäädäntö, markkinointi ja mainostaminen, logistiikka, somistaminen, asiakaspalvelu, henkilökunnan työvuorolistat– kaikki mahdollinen, opettaja Markku Rinne Tavastiasta kertoo.

Näin kokonaisvaltainen ja kahta oppilaitosta koskeva opiskelukokonaisuus käytäntöön toteutettuna on ensimmäisiä koko Suomessa.

– Nämä ovat parhaita mahdollisia työssäoppimispaikkoja, kun eri alojen opiskelijat pääsevät rakentamaan kokonaisen uuden kauppaliikkeen teoriasta käytännön myyntityöhön saakka, hankkeen ”äidiksi” tituleerattu hankekoordinaattori Tiina Kainulainen ammattiopisto Tavastiasta kertoo.

Tutkinto tavoitteena

Pop up -myymälä on osa kolmivuotista nuorten aikuisten osaamisohjelmaa, jossa ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa oleville nuorille aikuisille (20–29 vuotta) etsitään mahdollisuus ammatillisen tutkinnon, tai tutkinnon osan suorittamiseen.

– Koulutusta tarjotaan kaikille halukkaille. Ilman tutkintoa olevia nuoria suorastaan etsitään, jotta ainakaan tutkinnosta työpaikka ei jää kiinni. Kokonaisuudessa ovat mukana muun muassa TE-toimisto , alueen etsivä nuorisotyö sekä työpajat, kouluttaja Marjo Siekkinen Kiipulan ammattiopistosta kertoo.

Myyntialalla aikaisemmin pari puolen vuoden jaksoa työskennellyt Samuli Saarman pitää käytännössä opiskelua erittäin mielenkiintoisena ja opettavana.

– Tämä on erilaista kuin pelkän teorian pänttääminen. Kun työskentelemme pienryhmissä, antaa se myös turvaa mahdollisten ongelmatilanteiden varalle. Virheitä tulee, mutta niistä opitaan, Samuli Saarman sanoo.

Hän kokee opiskelun myyntialalle erittäin turvallisena, kun myös alan ammattiopettaja on koko ajan mukana käytännön myyntityössä. Edessä on vielä teoriaopiskeluja sekä käytännön töitä, ennen kuin liki vuoden kestänyt kokonaisuus on ensi keväänä paketissa.

Yksilöllistä, joustavaa

Osaamisohjelman avulla nuori pääsee kiinni perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkintoon. Ammattialoja on valittava kymmeniä.

– Oleellista on, että opiskelu on mahdollisimman käytännön läheistä alan yrityksissä. Osaaminen näytetään tutkintatilaisuuksissa. Teoriajaksoja on mukana, mutta niiden määrä riippuu koulutusalasta, Tiina Kainulainen ja Marjo Siekkinen kertovat.

Opiskelija voi hankki myös osatutkintoja, eli välttämättä ei kerralla tarvitse hankkia koko tutkintoa.

– Merkittävää on myös se, että jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintopolku. Siinä otetaan huomioon mahdolliset aikaisemmat opiskelut ja työkokemukset, Marjo Siekkinen muistuttaa.

Yksi merkittävä erilaisuus perinteiseen lukuvuosipohjaiseen opiskeluun on myös siinä, että opiskelun voi aloittaa milloin tahansa.

– Nopeimmillaan nuori on päässyt kiinni koulutuksen ilmoittautumispäivänä.

Kaksikko kiittelee paikallisia yrityksiä tarjotuista harjoittelupaikoista – ilman niitä opiskelumahdollisuus katoaa.

Viime vuoden keväästä lähtien osaamisohjelmaan on osallistunut jo noin 150 Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan aikuista nuorta. Arviolta tällä alueella on satoja vailla toisen asteen tutkintoa olevia kohderyhmän nuoria ja koko valtakunnassa noin 110 000.

– Työelämässä on myös aikuisväestöä, jolla ei ole mitään tutkintoa. Töihin on menty suoraan koulun penkiltä, mutta nykymyllerryksessä työpaikka lähtee alta. Näille aikuisille on vireillä vastaavanlainen koulutushanke, mutta opetusministeriön rahoituspäätöstä ei ole vielä saatu, Marjo Siekkinen kertoo jatkosuunnitelmista.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset