Kaupunkiuutiset

Kehitysyhtiössä hymyilyttää

Hämeenlinnan kunnallispolitiikassa kiivaimpia intohimoja viimeisen viiden vuoden aikana nostattaneet Teknologiakeskus Innoparkin strukturoidut korkojohdannaiset on myyty miljoonavoitolla. Vuosina 2011–12 koko kaupungin luottamus- ja virkamiesjohtoa heiluttaneet ja ennen kokemattomia poliittisia kärhämöitä synnyttäneet johdannaiset kaupattiin torstaina kahden miljoonan voitolla eteenpäin.

Ennen myyntiä johdannaiset tuottivat nelisen miljoonaa euroa kehitysyhtiön kassaan. Kokonaisuudesta on tilillä rahastoituna yli miljoonaa euroa, sen päälle jää nyt saatu kahden miljoonan euron kauppasumma. Loppuosa johdannaistuotoista hupeni kehitysyhtiön rahoitukseen.

– Palasimme kehitysyhtiön kannalta normaalitilanteeseen, Linnan Kehitys Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Kallioinen huokaisi perjantaisissa tiedotustilaisuudessa. Linnan Kehitys on viime heinäkuun alussa syntynyt kaupungin uusi kehitysyhtiö.

Kaupantekohetki ajoittui viime torstaille edullisen kauppatilanteen ansiosta. Kaupantekoon on ollut valmius viimeisen puolen vuoden ajan. Ajoitus hiipuvilla, tavallisen kansalaisen kannalta täysin käsittämättömillä johdannaismarkkinoilla on tärkeää, sillä viimeisen viikon aikana kaupasta olisi pahimmillaan voinut kuitata noin 600 000 euron tappiot, nyt tuli 2 miljoonaa voittoa.

– Yhtiön hallitus pystyi reagoimaan nopeasti, sillä meillä on nyt erittäin sitoutunut ryhmä tekemässä päätöksiä. Politikointi on unohdettu kokonaan, Kallioinen kiitteli Linnan Kehityksen hallitusta.

Kallioisen mukaan ei ole tiedossa, mille taholla johdannaiset päätyivät. Pankkikonserni OP-Pohjola oli kaupanteossa aktiivinen osapuoli kaupan välittäjän roolissa.

Linnan Kehitys käytti korkojohdannaispaketin purkamisoperaatiossa myös alan erityisasiantuntijoita apunaan.

– Nykyisellään johdannaismarkkinoita ei edes ole olemassa sellaisessa muodossa kuin ne olivat tätä pakettia solmittaessa, Linnan Kehityksen talousjohtaja Jorma Taipalus kertoo.

”Ei koskaan uudestaan”

Oleellista Linnan Kehityksen kannalta on se, etteivät johdannaiset kummittele enää kehitysyrityksen talouden riippana.

– Se on tullut selväksi, ettei tällainen rahoitustapa kuulu missään nimessä kunnan toimintatapaan, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo totesi. Samalla hän kiitteli Juha Kallioista ja muuta hallitusta aktiivisesta otteesta ongelman ratkaisussa.

Paikallisesti valtavaa huomiota saaneet korkojohdannaispaketit solmittiin vuonna 2007. Niiden riskien paljastutta kaikille päätöksentekijöille, riskejä pyrittiin tietoisesti pienentämään viime vuosien aikana.

Viimeisessä vaiheessa jäljellä oli kaksi pakettia, joiden päättymisajat olisivat olleet vuosina 2027–32. 20 miljoonan euron arvoisen toisen paketin riskien arvo vaihteli 28 miljoonan tuottoarviosta samansuuruiseen tappioon. Kymmenen miljoonan toinen paketti sisälsi käytännössä 10 miljoonan euron menetysriskin ilman suuria tuotto-odotuksia.

– Tämä kokonaisuus oli liian iso riski kehitysyhtiön kannettavaksi, Juha Kallioinen totesi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset