Kaupunkiuutiset

Keikkailevan joulupukin täytyy maksaa verot

Teetkö joulupukin hommia auttaaksesi Korvatunturin isännän yhden illan maagista työurakkaa? Jos teet, niin muista ilmoittaa siitä verottajalle. Jos et ilmoita, joulupukin urakkatöitä tehneenä siirryt harmaan talouden puolelle ja veroja pakoilevien kansalaisten rivistöön.

Tietävästi Korvatunturilla majaansa pitävä varsinainen Joulupukki ei ole silti muuttamassa veropakolaiseksi Portugaliin.

Sesonkiluontoisesta työstä saadut ansiotulot täytyy ilmoittaa Verohallintoon. Siis jos tekee joulun alla satunnaisia keikkatöitä, työstä saadut korvaukset täytyy ilmoittaa Verohallintoon.

Verohallinnon nettisivuilla ohjeistetaan yritteliäitä sesonkityöläisiä: ”Voit ilmoittaa tulot vaivattomasti Veroilmoitus verkossa -palvelussa. Merkitse keikkatöistä saadut tulot kohtaan muut ansiotulot. Vuoden 2015 tiedot voi ilmoittaa keväällä 2016.

Voit vähentää saamastasi tulosta siihen kohdistuvat kulut, kuten matkakulut.”

Verottaja ei nettisivuillaan määrittele sitä, ovatko pelkästään joulusesonkia varten hankittujen porojen koko vuoden ruokakulut vähennettävissä lopullisessa verotuksessa, vai koskeeko vähennysoikeus vain jouluaaton aikana työsuoritteesta johtunutta sorkkien kulumista.

Verohallinnon nettisivuilta ei löytynyt sorkkatarkastajan ammattinimikettä.

Lisätouhua joulukiireisiin tulee myös Joulupukin tilanneelle työnantajalle. Jos työsuoritteen arvo on yli 56,55 euroa, tulee palkan maksajan huolehtia työeläkevakuutuksesta (24,2% bruttopalkasta).

Yli 200 euroa ylittävistä töistä pitää myös tehdä ilmoitus verottajalle.

Joulupukin taas tulee ilmoittaa omat työtulot verottajalle.

Koska Suomessa joulupukkiyhteisö ei ole perustanut omaa ammattiyhdistysliikettään, kansallisia palkkanormeja ilta-, yli- tai pyhätyölisistä ei ole sovittu, ei edes minipalkkaa. Perhekohtaiset pukkilakot ovat silti jokavuotisia, samoin suvun sisäiset tukilakot.

Verotontakin pukkitoimintaa

Verohallinto jakaa samalla verottoman joulun ilosanomaa seuraavasti: ”Yleishyödylliset yhdistykset voivat harjoittaa joulupukkitoimintaa verovapaasti. Myös naapuriapuun rinnastettava toiminta on verovapaata, joten korvauksetta tehtävistä pukin töistä ilmoituksia ei tarvitse tehdä.”

Joulukuusikauppa on vastaavasti verotettavaa liiketoimintaa.

Joulukuusikauppaa koskevat liikkeen- ja ammatinharjoittajan verotusta koskevat säädökset. Kuusikaupasta saadut tuotot ovat siis verotettavaa tuloa. Jos metsänomistaja myy omia kuusiaan, ilmoitetaan tuotto puun myyntitulona.

Suomessa on käynnissä normitalkoot. Tai voihan se olla ettei enää ole, koska hallitushan kääntää päänsä ja tekee uuden päätöksen ihan milloin tahansa. Kovin kun ovat ehtiväistä sorttia nämä hallituksessa päättävät. Kerivät ja purkavat.

Ihan oikeasti ei ole tullut mieleen, että talosta taloon kiertävät joulupukkihahmot ovat muillekin kuin lapsille tärkeitä. Kyllä ovat, ainakin verottajalle. Verottajalle ne eivät ole satuolentoja. Siellä missä kaikki nykyinen viranomaistieto on (=netissä), kerrotaan myös joulupukkityön verotuksesta.

Kai byrokratian rattaissa lymyää ihka oikea joulupukkiverotustarkastaja. Tai ihan tonttu.

Museovirasto kuuluu myös yhtenä byrokratian kummajaisiin. Rahaa sillä ei liene sentin senttiä, mutta silti se on Suomen kallein rakennustoimisto tai rakennuttaja. Museoviraston määräyksillä korjataan valtava kiinteistökanta kaikkien muitten vastuksesta huolimatta. Kaurialan koulu käyköön esimerkistä.

Naapurin tontille saa siis rakentaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset