fbpx
Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Kenellä on vastuu, kun lasta kiusataan koulussa? – Vanhempien pitää puuttua asiaan, koska koulujen resurssit eivät aina riitä

Mika Lartama Kuva: Muu
Mika Lartama. Kirjoittaja on valtuutettu (ps.), Hämeenlinna.

Oppiiko vanha koira uusia temppuja? Koulukiusaamistapauksissa aikuisten läsnäolo lasten kuuntelemiseen ja auttamiseen ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Kun taloudelliset resurssit ovat hyvinkin rajalliset, emme saisi säästää kaikkein tärkeimmästä, lasten hyvinvoinnista.

Kun kuraattoreita ja koulupsykologeja on lian vähän, kenelle jää vastuu?

Aikuinen tuo turvallisuutta

Opettajien voimavarat kuluvat käytännössä lasten opettamiseen ja varsinkin avointen oppimisympäristöjen myötä paljon myös lukemisen harjoitteluun tai ylipäätään luokan rauhoittamiseen yhden tai useamman oppilaan häiritsemisen hallitsemiseen.

Koulukiusaamisen ja lapsen turvallisen kasvun parhainta alustaa on aikuisen tuoma turvallisuuden tunne ja välittäminen.

Kun resurssit eivät tähän juuri nyt muka riitä, mitä tehdä?

Kiusaaminen voi olla rajua

Kun tyttäreni kävi ensimmäistä luokkaa ja joutui kiusatuksi hyvinkin rajusti, en sitä voinut käsittää lain.

Kun huomasin tyttäressäni muutoksia käyttäytymisessä ja muuttumisen hyvin surulliseksi ja sulkeutuneeksi, epäilin pahinta. Onneksi hän uskalsi avautua ja kertoa, että viisi poikaa hänen luokaltaan haukkuu, lyö ja kirjoittelee liitutaululle törkeätä paskaa. He olivat 7-vuotiaita! Tästä tapahtumasta on aikaa jo kuitenkin 31 vuotta.

Vanhemmilla suurin vastuu

Menin seuraavana päivänä koululle ensimmäisen välitunnin aikana ja tyttäreni opastuksella otin poikarivistön ripitykseen.

Teksti ei tänä päivänä olisi painokelpoista, eikä muutenkaan sopivaa. Olen isänä aina lasteni puolella ja he tietävät sen.

Puhuttelun jälkeen kiusaaminen loppui kuin seinään, lopuksi heistä tuli tyttäreni elinikäisiä ystäviä. Näin voi tapahtua aina, kun kiusaamiseen puututaan. Opettajille työrauha ja parhaimmat mahdollisuudet opettamiseen.

Kun resurssit eivät riitä, pitää mielestäni vanhemman tehdä asialle jotain.

Tekisin kaiken saman uudelleen. Vanhemmilla on suurin vastuu. Vanha koira ei välttämättä opi uusia temppuja, mutta vanhat vahvistuu entisestään.

PS. Koko viisikko, meistäkin tuli ystäviä ja pidän myös teidän puolia.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset