Kaupunkiuutiset

Keppareita hoidetaan kuin oikeita hevosia

Hämeenlinnalaisen Punkarin perheen pihalla on pieni esterata ja verannalla seisoo rivi keppihevosten talleja. Tyttäret Isla, 10, ja Saga, 7, harrastavat ja hoitavat keppareitaan kuin oikeita hevosia.

Siskokset innostuivat keppihevosista kolmisen vuotta sitten, kun he saivat ostaa niitä tutulta perheeltä. Joululahjaksi niitä on tullut lisää. Nyt molemmilla on neljä kepparia, jotka ovat ruunia ja tammoja. Saga on ristinyt ne Miss Melodiksi, Jennyksi, Rölliksi ja Herkuksi. Islan hevoset ovat Kingi, Lilli, Blossom ja Karkki. Heidän tallinsa on nimeltään Kaviokaarteen talli.

– Meidän melkein kaikilla kavereillakin on keppareita, he kertovat.

Saga piti kavereille viime vuonna myös seitsenvuotisjuhlansa keppariteemalla.

Varsinkin kesäaikaan keppihevosten hoitamisen Isla ja Saga ovat rytmittäneet säännölliseksi: päivä alkaa aamutallilla, sen jälkeen hevoset viedään laitumelle, päivällä ratsastetaan, ja illalla kutsuu taas talli.

– Ratsastamme eri päivinä eri keppareilla. Niitä voi uittaakin niin, että niiden päätä ei kasteta. Talvella olemme enemmän sisällä, he kertovat.

Ruoaksi kepparit saavat kauroja (kuusenneulasia), hiekkaa ja heiniä, jotka on säilötty kuivattuina sipulipusseihin. Perheen isä Sami Punkari on rakentanut niille tallit, karsinat, esteet ja osin varusteetkin. Neljä hevosista on aivan omatekoisia.

Radalla tytöt hyppivät hevosen kanssa 10-senttisistä esteistä aina 70 sentin korkeuteen asti. Perheen äiti Sari Pekkola on mielissään lasten liikunnallisesta harrastuksesta.

– Tykkään siitä, että heillä on tekemistä. Keppariharrastus on ihana vastapaino kännyköille ja tableteille, siinä mielikuvitus elää, ja se on mielettömän hyvää liikuntaa, kun he juoksevat ja pomppivat hiki päässä.

Sekä Isla että Saga ovat harrastaneet oikeatakin ratsastusta useamman vuoden Saajan tallilla, missä annetaan ohjausta myös keppihevosiin. He ovat myös kisanneet keppareilla Saajan tallilla. Isla on ollut myös valokuvaamassa kepparikilpailuja.

– Kun harrastaa ratsastusta, kepparit täydentävät sitä, hän tuumaa.

Sisarukset haluavat tulevaisuudessa osallistua useampiin kepparikisoihin. Valittavana olisi aikanaan monta luokkaa: eri korkuisia esteitä, korkeushyppyjä, kouluratsastusta, näyttelyjä.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset