fbpx
Kaupunkiuutiset

Keräyspäivä tuotti romua

Renkoviikon lauantai oli myös romupäivä. Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen keräyspäivä tuotti hyvän tuloksen, kun lähiseudun asukkaat ja mökkiläiset palauttivat nurkkiin kasautunutta rautaromua ja käyttökelvotonta elektroniikkaa.

Hattulan puolella lähellä Hämeenlinnan rajaa asuva Lasse Lehtonen oli yksi keräyspisteelle toimimatonta elektroniikka ja pieniä rautaromuja palauttanut.

– Tämä oli nyt niin lähellä kotia, että kannatti tuoda. Ei tarvitse lähteä erikseen etsimään kaupungista palautuspaikkaa, heinäntekoon kiirehtinyt Lehtonen kertoi.

– Tässä tuli tehtyä nurkkien kesäsiivous, kun näin Kaupunkiuutisten ilmoituksesta tällaisen keräyspäivän järjestämisestä. Kerta kaikkiaan hyvä juttu, kun saa kierrätykseen sellaiset tavaratat jotka sinne kuuluvat, Lehtonen pohti.

Keräyspäivän tarpeellisuudesta kertoo osaltaan se, että paikalliset jonottivat jo luovutuspaikalla ennen keräyspisteen avaamista. Tavallista kierrätykseen menevää tavaraa olivat erilaiset metalliesineet, rikkoutuneet tietokoneet ja muut elektroniikkalaitteet.

– Muutamia polkupyöriä on tuotu. On hyvä muistaa, että 4h:n työpajalla Kaurilassa myös huolletaan polkupyöriä, joten ihan ensimmäiseksi niitä ei kannata heittää romukasaan, yhdistyksen kehityspäällikkö Arto Mäkinen huomauttaa.

Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistys pyörittää vakituisesti neljää kiinteää keräysasemaa, joista yksi on Parolassa, loput Hämeenlinnassa. Rengossa järjestetyn kaltaisia kertakeräyksiä järjestetään vuosittain kolmesta viiteen.

4H-yhdistys aloitti kierrätyksen romunkeräyksen jo vuonna 2004. Sen jälkeen paikalliset asukkaat ovat toimittaneet kierrätyspisteisiin valtavan määrän sekä metalli- että elektroniikkatavaraa.

– Se on miljoonia ja taas miljoonia kiloja. Ei sitä osaa arvioida määrällisesti, mutta jos kaikki kerätyt tavarat lastattaisiin kuorma-autoihin, tulisi letkasta kilometrien mittainen, Arto Mäkinen pohtii.

Kierrätykseen tuleva materiaali on merkittävästi monipuolistunut vuosien aikana. Elektroniikkatuotteet ovat kaapanneet entistä isomman osan.

– Me palvelemme alueen asukkaita myös niin, että haemme asiakkaan kotoa esimerkiksi rikkoutuneet pakastimet tai jääkaapit. Se on maksullinen palvelu. Kantakaupungissa maksu on 20 euroa käyntikerralta, haja-asutusalueilla maksu määräytyy tapauskohtaisesti noutopaikan sijainnin mukaan. Tämä palvelu kasvattaa koko ajan suosiotaan, Mäkinen kertoo.

Vakituiset kierrätyspisteet ovat avoinna maanantaista perjantaihin, mutta hieman erilaisilla aukioloajoilla.

Vakituiset keräyspisteet ovat Baskeri (Hattula), Merventie 5, Veivi (Hauho), Hauhontie 385, Pottu (Hämeenlinna, keskusta), Vanajantie 10 A, Loukku (Lammi), Mutastentie 5, IITA (Kalvola, Iittala), Teollisuustie 2.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset