Kaupunkiuutiset

Kesää odotellessa

Odottavan aika on pitkä ja kesää odottavan aika on erityisen pitkä. Polaaripyörre ja Siperian nyrkki ovat lopputalven aikana puhaltaneet niin kylmää ilmaa, että usko kevään koittamiseen on alkanut hiipua optimistillakin. Itse kuitenkin kannatan pitkää talvea edellyttäen, että vastavuoroisesti luonto suostuu kahteen ehtoon.

Ensinnäkin takatalvi-ilmiö lakkautetaan, eli huhtikuun puolivälin jälkeen astuu voimaan lumisadekielto. Oheinen kuva on otettu viime vappuaattona etelähämäläisellä pellolla. Vaikka kurki ei pienistä hätkähdä, ei sekään nauti jyvien kaivamisesta hangen alta. Pienemmät muuttolinnut voivat olla todellisessa vaarassa.

Toinen ehto liittyy kesäkuun säähän, joka on ollut viime vuosina surkea. Metsäkanalintujen kato johtuu osaltaan kylmyyden aiheuttamasta poikasten nälkiintymisestä. Muillakaan alkukesän pesijöillä ei mene hyvin jos vettä sataa viistoon ja lämpötila on 8 astetta. Joten kesä- ja heinäkuun säät vaihtakoon paikkaa, toivovat Suomen linnut ja kesäkuuksi lomansa varannut.

 

Ari Elovirta

Riihimäkeläinen kirjoittaja tarkkailee lintuja ja muuta luontoa, joskus pieni pilke silmäkulmassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020