Kaupunkiuutiset Janakkala

Kesäkasvi tarvitsee veden lisäksi myös lannoitusta

Kasvihuoneet ahdetaan kasvatusvaiheessa tiukkaan ennen kuin asiakkaat pääsevät valitsemaan mieluisansa.

Puutarhoilla eletään juuri nyt työntäyteistä aikaa. Kuluttajien hartaasti odottama istutuskausi on aivan nurkan takana, sen vuoksi kaiken pitää olla yleisöryntäystä varten valmista parin viikon sisällä. Näin on myös janakkalalaisella Kuparisen puutarhalla Kerkkolassa. Puutarha on erikoistunut kesäkukkien sekä mansikan, vadelman ja pensasmustikoiden myyntiin.

– Näinä päivinä riittää touhua aamusta iltaan, kun pikkutaimista kasvatetut taimet ja amppelit on saatava myyntikuntoon. Se tarkoittaa kastelemista ja lannoitusta sopivassa suhteessa, puutarhayrittäjä Taru Kuparinen kertoo.

Käsitöitä riittää noin 4 000 amppelin ja 10 000 pikkutaimen hoivaamisessa.

Jos on juuri nyt kastelu tärkeää, on se sitä myös kesällä – jos Suomessa sattuu kuumaa kesää syntymään.

– Oikeastaan vielä tärkeämpää on oikea lannoitus. Pelkällä vedelle kastelu pitää kukat ehkä kesän hengissä, mutta oikealla lannoituksella ne myös kukoistavat, Taru Kuparinen opastaa.

Hän pitää suurimpana kesäkukkien turmana juuri lannoitteiden unohtamista.

– Pitkävaikutteisella lannoituksella asia saadaan kuntoon kerralla. Istutusvaiheessa kasvualustaan lisätään sopiva määrä tällaista lannoitetta. Amppeleihin on omat lannoitetikkunsa. Näin järjestämällä ei tarvitse joka kastelukerta miettiä lannoituksen ajankohtaisuutta, Kuparinen selvittää kesälomapäiviä helpottavaa lannoitusratkaisua.

 

Kukkavalinnassa Taru Kuparinen kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota istutuspaikalle tulevan valon määrään.

– Istutuspaikan valoisuus ratkaisee pitkälle kukkavalinnan. Täysin pimennossa olevalle seinustalle suosittelen kauniita vihreitä mm. jättimurattia, hopeaputousta ja muita kasveja, jotka eivät kuki.

– Valoisuudessakin on eroja. Suora auringonpaiste on eri asia kuin esimerkiksi muun kasvuston läpi seuloutuva hajavalo. Sillä on iso vaikutus kukkavalintoihin, ja sitä kautta niiden menestymiseen.

Taru Kuparinen patistaa kysymään neuvoa ammattilaiselta.

– Varmasti neuvomme asiakasta ostotilanteessa. Meillä on myös jokaisen hintalapun yhteydessä suositus kasvin oikeaan paikkaan jossa kasvi menestyy.

 

Kuudettatoista vuotta alalla toimiva yrittäjä on huomannut kulutuskäyttäytymisessä selkeän muutoksen viimeisten vuosien aikana.

– Lähes kaikki haluavat aikaisempaa isompia ja puutarhalla lähes valmiiksi täyteen kokoonsa kasvatettuja kesäkukkia. Näyttävyys korostuu, Kuparinen kertoo.

Puutarhurin kannalta se tarkoittaa kasvatuskauden aikaistamista ja kasvihuoneiden lämmittämistä aikaisempaa pitempään.

– Jokainen ymmärtää, että silloin kukat ovat kalliimpia kuin ennen. Jostakin yrittäjän on saatava kulunsa takaisin, Kuparinen selviää asiakaskäyttäytymisen vaikutusta vähittäismyyntiin.

Kuparisen puutarhalla viljellään myös mansikkaa, vadelmaa ja pensasmustikkaa.

– Vadelmaa lisäämme tunneliin, jolla varmistamme sadon laadun olosuhteista riippumatta. Seuraavina vuosina koko marjapuoli muuttuu luomuksi. Luomuun siirtyminen kestää kolme vuotta.

Ensi syksynä katetaan kasvihuoneiden välitila jolloin voimme lisätä kesäkukkavalikoimaa ja tarjota asiakkaille entistä laajempaa valikoimaa kesäkukkia.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020