Kaupunkiuutiset

Kesäkuu kokataan keittiössä

Sileää soppaa, siemensämpylöitä, mustikkapiirakkaa, lettuja ja tortilloja.

Etelä-Hämeen Marttojen opetuskeittiössä piti kiirettä torstaina, kun Ässäkokki-kursille osallistuneet lapset pääsivät kokeilemaan eri reseptejä.

– Seuraavaksi sekaan rikotaan kananmuna, piirakkataikinan kimpussa häärinyt Tara Pasma, 8, selosti työvaiheita.

– Mustikkapiirakka on onneksi aika helppo tehdä. Olen leiponut sitä kotona äidin kanssa, työpari Venla Wahlberg, 9, jatkoi.

Sekä Tara että Venla olivat osallistuneet kokkikurssille tai -leirille jo ennen torstain Ässäkokki-päivää. Kymmenen lapsen joukossa oli niitäkin, jotka eivät olleet osallistuneet ruoanlaittoon tai leivontaan aikaisemmin.

Lapsille järjestetyt kokkikurssit ovat Etelä-Hämeen Marttojen kotitalouden asiantuntijan Mari Herttuaisen mielestä tärkeitä juuri siksi.

– On tärkeää, että lapset pääsevät itse tekemään ja oppimaan uutta. Se lisää uskallusta ja rohkeutta toimia keittiössä, Herttuainen tietää.

Monelle lapselle kokkailupäivä merkitsee mukavaa kesälomatekemistä.

Parhaimmillaan kurssilla saattaa syttyä kipinä uuteen harrastukseen.

– Harvalla on vielä alkanut kotitalouden opetus koulussa. Lapset ovat tosi innoissaan, kun pääsevät keittiöön, koulutukseltaan kotitalousopettaja Herttuainen kertoo.

Ensimmäinen Ässäkokki-kurssi järjestettiin Hämeenlinnassa viime syksynä. Ensi syksynä Martat vetävät vastaavat kurssit Forssassa ja Riihimäellä.

Hämeenlinnassa lapset pääsevät kokkailemaan kesäkuussa vielä uudelleen, sillä Etelä-Hämeen Martat järjestää kuun lopussa kaksipäiväisen pikkukokkikurssin LAPE-hankkeen tiimoilta.

– Kesäkuun kurssin teema on terveellinen välipala. Mukaan mahtuu mukaan kymmenen ensiksi ilmoitettua lasta.

Kerttu Peltonen, 10, ja Julia Musakka, 9, voisivat osallistua kokkikurssille uudelleen.

– Olemme jo oppineet uutta. Meidän tehtävä oli pestä ja pilkkoa salaatit ja tomaatit, ja nyt paistamme lihan, tytöt kertoivat kurssin alkumetreillä.

Yhtä innoissaan olivat 7-vuotiaat Halina Ansaharju ja Minja Ahonen.

– Raastamme porkkanaa siemensämpylöihin, Minja kertoi.

– Taikinaan ei tule lainkaan hiivaa! Siksi sämpylät valmistuvat nopeasti, Halina lisäsi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset