fbpx
Kaupunkiuutiset

Kesällä harhaudutaan herkästi pois polulta

Sulan maan aikana suomalainen luonto eksyttää suomalaisia. Varsinkin syyskesän ja syksyn marjastus- ja sienestyssesongit aiheuttavat eniten hälytyksiä ja etsintäoperaatioita. Tuntematon maasto ja tiheä kasvillisuus eksyttävät tottuneemmankin liikkujan.

Viranomaisten rinnalla vapaaehtoisella pelastuspalvelulla (vapepa) on merkittävä rooli etsinnöissä. Vapepa auttaa myös onnettomuustilanteissa. Hämeenlinnan paikallistoimikunnan toiminta-alue kattaa Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan.

– Meillä on vuodessa puolenkymmentä suurempaa etsintäoperaatiota. Viime vuonna oli viisi hälytystä, ja sitä määrää voi pitää jo korkeana, paikallistoimikunnan vetäjä Seppo Kulpakko kertoo.

Paikallistoimikunnan alaisuudessa 17 eri ryhmää, joita kutsutaan vapaaehtoistöihin tarpeen mukaan. Ryhmät myös harjoittelevat säännöllisesti. Vapepa tekee yhteistyötä myös eri järjestöjen kanssa. Hämeenlinnan Tarmon suunnistusjaoston kautta on löytynyt vapaaehtoisia, jotka pystyvät liikkumaan maastossa karttaa ja kompassia hyväksi käyttäen.

– Se on meille tärkeä asia, sillä olisihan se hassua laittaa etsintäryhmää metsään etsimään toista etsintäryhmää, nauraa Kulpakko.

Melkoisen osan etsinnöistä aiheuttavat muistisairaat vanhukset, mutta myös luontoon eksyviä kansalaisia on yleensä joka vuosi etsintöjen kohteena.

– Näitä etsintöjä pystyy jokainen luonnossa liikkuja vähentämään omalla osaamisellaan. Kun nykyisin saa tulostettua kartan kaikista maastoista, kannattaisi opetella myös kartanluvun ja kompassin käytön perusteet. Aivan perustaidoillakin löytää metsästä pois, jos sattuu eksymään, Tarmon suunnistusjaoston puheenjohtaja Hannu Lähteenmäki vakuuttaa.

Kännykän erilaiset sovellutukset eivät pääsääntöisesti enää siinä vaiheessa auta, jos on ajautunut itselle tuntemattomaan maastoon.

– Kompassilla näkee ilmansuunnat. Se on jo iso apu, jos tietää esimerkiksi isojen teiden sijainnit suhteessa katoamisalueeseen. Kompassin kanssa kulkusuunta pysyy vakaana, Seppo Kulpakko selvittää.

Usein eksymistä edeltää sarja virheitä: väsymys horjauttaa harkintakykyä, varusteita puuttuu, katoaa tai rikkoutuu. Vaatteet kastuvat ja tulee kylmä. Energia loppuu eikä ole tarpeeksi evästä. Säätila tai pimeän tulo yllättää.

Eksynyt haluaa uskoa, että on menossa oikeaan suuntaan ja jatkaa sinnikkäästi matkaa.

Kaikki metsässä liikkujat eivät hallitse eksymistilanteita. Kun sinne metsää sitten eksyy, kannattaa pitää muutamia perusasioita mielessä.

– Ensimmäinen ohje on, ettei hätäänny, vaan istuu alas, rauhoittuu ja miettii maltilla tulevia liikkeitään. Seppo Kulpakko opastaa.

Jo ennen metsään lähtöä kannattaa tehdä tärkeitä esivalmisteluja.

– Aina pitää ilmoittaa jollekin läheiselle, minne on menossa. Myös paluuaika täytyisi ilmoittaa. Tämä jo auttaa etsintöjen organisointia, Hannu Lähteenmäki neuvoo.

Maastoon suuntaavan kannattaa pukea värikäs vaatekerta, ei suinkaan maastopukua, varata vesipullo aina mukaan ja varsinkin syysaikaan myös lisävaatetta, jos kylmä yllättää. Taskulamppu on hyvä ekstravarustus.

– Värikkäät vaatteet auttavat etsijöitä, mutta ne ovat etenkin metsästyskaudella myös turvallisuuskysymys, Kulpakko muistuttaa.

Kun tietää olevansa eksyksissä, ei kannata ryntäillä vauhdilla sinne sun tänne, vaan jäädä mieluummin paikoilleen odottamaan etsijöitä. Jos mahdollista, niin kannattaa hakeutua aukeille paikoille näkyvyytensä parantamiseksi.

– Hätäinen juoksentelu vie vain voimia ja ei useimmiten johda hyvään lopputulokseen, sillä eksynyt kiertää useimmiten ympyrää, Kulpakko tietää kokemusten perusteella.

• Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun tarvitaan säännöllisesti lisävoimia. Apua tarvitaan myös etsintäryhmien huoltojoukossa–vaikka sämpyläntekijänä. Lisätietoja Hämeenlinnan paikallistoimikunnasta: www.vapepahameenlinna.fi

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset