Kaupunkiuutiset

Kesämökin tunnelmaa keskellä kaupunkia

Erkki Mankinen on siirtolapuutarhamiehiä henkeen ja vereen, mutta ensikosketus ei ollut lupaava. Valtakunnallisen liitonkin johtajana vaikuttanut hämeenlinnalainen ei vielä 1980-luvun alussa ollut kuullutkaan koko asiasta.

– Vaimo kertoi, että Kantolanniemen siirtolapuutarhassa oli mökki myynnissä ja sitä pyöräiltiin katsomaan, Mankinen muistelee.

– Alaportin kohdalla oli aidan takana haravoimassa nainen, jolta kysyin lupaa tulla vilkaisemaan aluetta. Hän hymyili herttaisesti, mutta ei sanonut mitään. Hyppäsin takaisin pyörän selkään ja tuumasin, että minä en tommoseen smurffikylään lähde kuin kilon paloina.

Siedätyshoitoa

Mökki tuli kuitenkin vuonna 1983 ostettua ja siitä asti Mankinen on viettänyt kesäisin kaiken mahdollisen vapaa-aikansa 300 neliön palstallaan Kantolanniemessä.

– Jotkut pitävät tonttia pienenä ja vain yhdelle aurinkotuolille sopivana, mutta ei se tuoli ole se ensimmäinen hankinta. Täällä riittää kyllä tekemistä.

– Erakkoluonteille tällainen ei oikein sovi, sillä naapurit ovat kohtuullisen lähellä. Ihmisarka voi saada sopivasti siedätyshoitoa. Kirjoittamaton sääntö on kuitenkin, että jos portti on kiinni, ilman tähdellista asiaa ei tulla vierailemaan.

Siirtolapuutarhassa elämä alkaa huhtikuun puolivälistä ja kestää lokakuun viimeiseen päivään. Alueella järjestetään talkoita ja yhteisiä tapahtumia.

– Jokainen hoitaa palstaansa parhaansa mukaan. Siirtolapuutarhan luonnon seuraaminen on kuin pitkä ooppera alkusoittoineen ja loppukohtauksineen, Mankinen sanoo.

– Alueella on äärettömän hienot olosuhteet esimerkiksi lapsiperheille, sillä täällä tulevat tutuiksi monenlaiset linnut ja eliöt. Satakielet pitävät konsertteja ja amiraaliperhoset lentelevät.

Saunojen puistikko

Hämeenlinnassa on oltu aina edistyksellisiä siirtolapuutarhureita. Ensimmäisiä viritelmiä suunniteltiin Myllymäkeen jo 1900-luvun alussa. Kantolanniemi perustettiin vuonna 1933. Ainutlaatuista Suomen siirtolapuutarhojen helmeksi kutsutussa paikassa on se, että jokaisella asukkaalla on mahdollisuus rakentaa oma sauna. Puistikkoon onkin noussut 70 löylyhuonetta.

Rannassa on laituri ja venepaikkoja. Vastapäätä idylliä kohoaa kiireinen kaupunki.

– Tämä on hienoimpia tapoja saada kokea mökkitunnelmaa pienellä vaivalla, Mankinen pohtii.

– Minulla on mökki, sauna ja ranta. En tarvitse hehtaarikaupalla maata voidakseni nauttia kesästä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset