Kaupunkiuutiset

Kesäretki Aulangolle toi piristystä arkeen

Aulangon Joutsenlammella raikui Hämäläisten laulu. Iloinen laulajajoukko vaikutti selvästi nauttivan olostaan, edes pieni kesäsade ei haitannut. Kysymyksessä oli Hoivian asukkaiden kesäretki Aulangolle keskiviikkona.

Retkue joi päiväkahvit ja nautti oman keittiön eväitä. Kaikki halukkaat ja kynnelle kykenevät saivat kulkea Joutsenlammen polun läpi. Pian sadekin jo hellitti.

Muistiyhdistyksen vapaaehtoinen avustaja Salme Komonen sekä hoivakodin asukas Lahja Ryymin nauttivat kesäisestä retkestä. Hetki sitten Ryymin osallistui muiden mukana yhteislauluun.

– Innostuin retkestä valtavasti, 98-vuotias Lahja Ryymin suitsuttaa.

Ryymin on kotoisin Karjalasta Suistamon kirkonkylästä. Aikoinaan hän on työskennellyt sekä Suistamossa että Hämeenlinnassa opettajana. Ryyminille retki oli odotettu piristysruiske arkeen.

– Sadekin loppui ja joutsenet tuolla uiskentelevat, täällä on aivan ihanaa. Ja se, että olemme täällä kaikki yhdessä, on retkessä parasta.

Salme Komonen avustaa ensimmäistä kertaa kesäretkellä, vaikka vapaaehtoistyö muutoin onkin tuttua.

– Kun Sisälähetyksestä kysyttiin mukaan vapaaehtoiseksi, lähdin ilman muuta. Olen Lahjan kaverina täällä, ja miehenikin on mukana vapaaehtoisena, Komonen kertoo.

Haasteellisuus kasvaa

Kesäretkellä Aulangolla oli mukana 30 talon asukasta sekä joukko hoitajia, omaisia ja vapaaehtoista. Jokaisella retkeilijällä oli oma avustaja, joten kaikkiaan retkeläisiä oli reilut kuutisenkymmentä.

Osa pitkäaikaishoidossa olevista ikäihmisistä oli jo varsin huonokuntoisia. Retkeilijöistä suuri osa kulki pyörätuolilla, joten joukkojen kuljetukseen tarvittiin neljä invataksia ja bussi.

– Asukkaiden keski-ikä on noin 90 vuotta, ja heistä yli puolet on mukana. Retkemme on jokavuotinen, mutta sen haasteellisuus kasvaa, kun pyörätuolien määrä lisääntyy, Hoivian palvelupäällikkö Eija-Riitta Hämäläinen kertoo.

Siitä huolimatta kesäretkiperinteestä aiotaan pitää kiinni:

– Halusimme tuottaa asukkaille iloa. Paikka on monelle hämeenlinnalaiselle tuttu, toivottavasti retkestä jää heille hyviä muistoja. Vaikka ulkoilemmekin päivittäin Turuntien lähimaastossa, retki on aina retki, Hämäläinen summaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

30.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

30.9.2020