Kaupunkiuutiset

Kesäseikkailulle siivekkäiden pariin

Lintujen bongailu on mukavaa puuhaa, jota voi harrastaa koko perheen voimin.

– Kun lasten kanssa liikutaan, tärkeintä on ottaa hyvät eväät ja hyvä mieli, hämeenlinnalainen luontoasiantuntija ja lintuharrastaja Panu Villanen Kanta-Hämeen lintutieteellisestä yhdistyksestä vinkkaa.

Linturetkellä on hyvä olla säänmukaiset varusteet. Kiikarit tai kaukoputki ovat hyvä lisävaruste lintutorneilla.

– Lasten kanssa lintujen tarkkailun voi aloittaa talvella vaikka kotipihan lintulaudalta. Myös lintutornit, rannat ja peltojen laidat ovat hyviä paikkoja, sillä niissä voi nähdä isoja lintuja, kuten joutsenia ja kurkia. Yhdistys järjestää myös linturetkiä, joihin kannattaa osallistua, Villanen suosittelee.

Lapsille ei kannata tuputtaa liikaa lajeja kerralla.

– Joskus voi olla hauskaa etsiä linnuista vaikkapa tiettyä väriä tai mitä ne puuhaavat.

 

Hämeenlinnan seudulla on useita lintutorneja. Vastavalmistuneessa Honkalanrannassa viihtyvät varsinkin rantapensaikkojen pikkulinnut ja vesilinnut.

– Honkalanranta grilleineen on erinomainen retkikohde lapsiperheille. Lintutornille on mukava kulkea pitkospuita pitkin, mikä tuo linturetkeen myös seikkailun makua.

Hattelmalan luonnonsuojelualueella voi puolestaan bongata vanhan metsän lintulajeja ja tornista vesilintuja. Hyviä yölaulajapaikkoja ovat myös Aulangon Katajiston ranta, Kutalanjoen alue sekä Hattulan Hakalanniemen veneranta.

– Ahveniston ja Aulangon alueet ovat myös lapsille mukavia, sillä niissä on paljon metsäisiä lajeja, kuten tikkoja. Lintuja ei välttämättä näe, mutta niitä kuulee.

 

Näköhavainnoista voi siirtyä vähitellen lintujen äänimaailmaan. Alkukesästä ruovikot, rannat ja pensaikot – myös keskustassa – ovat yölaulajien suosiossa. Illalla klo 22 aikaan voi suunnistaa vaikkapa yölaulajaretkelle.

– Luhtakerttunen ja viitakerttunen ovat todellisia pensaikkojen superlaulajia. Tänä keväänä myös satakieli lauloi toukokuun 20. päivän kieppeillä Kutalanjoen rannassa.

Päivisin pensaikoissa lurittelevat pensas-, herne-, lehto- ja mustapääkerttu. Rantaruovikoissa laulavat puolestaan kerttuset, joista yleisin on ruokokerttunen. Ryti- ja varsinkin rastaskerttunen ovat harvinaisempia.

– Säksättävästi ja polveilevasti laulavalla ruokokerttusella on vaalea silmäkuvajuova, joka erottuu hyvin kiikareilla.

Juhannuksen jälkeen laulu hiljenee pesinnän ja poikasten vuoksi.

 

Retkeilyssä on hyvä muistaa myös hyvät tavat, jokamiehenoikeudet sekä luonnon kunnioittaminen. Aikuiset luovat omalla toiminnallaan lapsille mallia toimintatavoista.

– Tärkeintä luonnon tarkkailussa on luonnonsuojelunäkemys. Ilmastonmuutoksen ehkäisy, eliöiden elinpaikkojen säilyttäminen ja roskaantumisen vähentäminen ovat keskeisimpiä luonnonsuojelutoimia, jotka tulee siirtää tuleville sukupolville, Villanen muistuttaa.

Lisätietoa linturetkistä ja retkikohteista löytyy yhdistyksen nettisivuilta www.khly.fi.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset