Kaupunkiuutiset

Kesäteatteri on iso osa elämää

Entisen Pirttikosken koulun takaa löytyvä kesäteatteri yllättää ensikertalaisen. Luonnonkauniissa ympäristössä oleva katsomo on suuri ja sen vieressä seisoo muhkea lintutorni, joka toimii esitysten aikaan näköalakahviona.

– Kyllä sitä ovat monet kummastelleet, kuinka keskeltä ei mitään voi löytyä tämmöinen paikka, kesäteatterin kantava voima Seppo Holttinen sanoo.

– Kaikki on tehty vuosien varrella paikallisten ihmisten talkoilla. Alussa ei ollut kuin muutama puupölkky ja kasa lankkuja.

Kesäteatterin juuret ovat vuodessa 1992, jolloin oli pirttikoskelaisten vuoro järjestää kylätapahtuma Kalvola-päivänä. Kaikenlaista nuorempana kirjoitellut Holttinen ehdotti näytelmää, joka sitten esitettiin koulun asuntolan rappusilla. Loppu on historiaa, sillä Holttinen on sittemmin kynäillyt lähes joka kesä uuden esityksen. Hän myös ohjaa ja esiintyy näytelmissä.

– Olen paikallinen lypsykarjatilallinen, mikä on hemmetin huono yhtälö teatteriharrastuksen kanssa. Aikataulut menevät välillä ihan mahdottomiksi ja päivät venyvät pitkiksi.

– Olen joskus yrittänyt lopettaakin ja 20. näytelmän piti olla viimeinen, mutta kun ihmiset sitten tulevat tippa linssissä kysymään, että kai minä vielä jatkan, niin minkäs sille voi? Onhan tämä vastapainoa arkiselle aherrukselle.

Holttisen kirjoittamissa komedioissa peilataan usein maaseudun ihmisten elämää suuren maailman tapahtumiin ja ilmiöihin Käsikirjoitukset pyrkivät ajankohtaisuuteen ja resepti on ilmeisen onnistunut, sillä Pirttikosken katsomossa on istunut parhaina kesinä huikeat 8000 katsojaa. Hiljaisempinakin aikoina on päästy kunnioitettavaan 3500 katsojan määrään.

Tämän kesän näytelmä on nimeltään Ohi meni – sano Mälkönen elämästään. Maalaiskomedia kertoo eläkeiän kynnyksellä olevasta maanviljelijästä, joka kokee omituisella tavalla jääneensä sivustakatsojaksi elämän vilttiketjuun. Kaikki kuitenkin heittää häränpyllyä, kun nuoruuden rakkaus Karttusen Marjatta palaa takaisin kotiseudulleen.

Nimiroolissa on Holttinen ja hänen poikaansa näyttelee Juhani Jokinen, joka on ollut 15 vuotta mukana kesäteatterissa.

– Vanhemmat hommasivat täältä kesäpaikan ja isä lähti ensin mukaan toimintaan. Tulin aluksi talkoolaiseksi verhoja vetelemään, mutta 10 vuotta olen ollut jo mukana esityksissä.

– On kiinnostavaa päästä heittäytymään jonkun muun henkilön rooliin. Vaikka harrastus vie aikaa, harjoituksissa on hauska henki ja tuttuja ihmisiä.

Talkooporukassa toimii aktiivisesti viitisenkymmentä henkilöä. Yksi heistä on Teija Javanainen, joka on ollut mukana vuodessa 2006.

– Muutimme tänne vuotta aikaisemmin ja kävin katsomassa esityksen. Sen jälkeen olen ollut ihan joka kesä kahviossa ja lapsiparkissa, Javanainen kertoo.

– Täällä näkee ihmisiä, kaikilla on hyvä fiilis ja meidän leivonnaisiamme kehutaan aina. Kyllä teatteri kuuluu kesään ja siihen valmistaudutaan innolla.

Kesäteatterin esitykset 16.7.-5.8. Pirttikosken koululla (Rimmiläntie 2148).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset