fbpx
Kaupunkiuutiset

Kesäteatterin bändi on kuin all stars -ketju

Moni tänä suvena Hämeenlinnan Uuteen Kesäteatteriin ehtinyt katsoja on saanut huomata, että esityksen taustalla soittava yhtye svengaa kuin hirvi. Kapellimestari Lasse Sakara on sovittanut Lapinlahden Lintujen lauluja uuteen uskoon ja kappaleista on löydetty yllättäviäkin kulmia. Kaupunginpuistossa on kautta vuosien ollut hyviä kokoonpanoja, mutta harvoin bändistä on shown jälkeen näppäilty kännykkäkuvia muistoksi. Ryhmä on saanut myös raikuvia aplodeja omalla versiollaan tv-ohjelmista tutussa, viinaanmenevässä munkkikuorossa.

Rumpujen takana kokoonpanossa istuu todellinen pitkän linja muusikko Jukka Mänty-Sorvari. Taiteilijanimellä Frogley tunnettu mies on soittanut Yö-yhtyeessä, myöhempien vuosien Dingossa ja Dave Lindholmin sekä Juicen taustalla. Hänen käsialaansa on myös klassikoksi noussut kappale Katujen kuningatar. Näyttämötaustaa rumpalilla on rutkasti muun muassa musiikkiteatteri Palatsista.

– Asun nykyään Espanjassa, jossa teen kaikenlaista keikkaa erilaisissa kokoonpanoissa, Frogley kertoo.

– Kuulin tästä jutusta ja änkesin puoliväkisin mukaan, koska tulen mieluusti Suomeen kesäksi.

Niin Lappareiden biisit kuin itse bändin alkuperäiset jäsenet ovat Frogleylle tuttuakin tutumpia.

– On näitä muisteltu, kun samaan aikaan Suomea kierrettiin keikoilla ja moneen kertaan nähtiin.

– Tosi mukavaa on olla mukana tällaisessa hyvässä jutussa, jossa on rento meininki, mutta kaikki on kuitenkin pieteetillä tehty.

Kitaroissa ja mandoliinissa on suositun Vain elämää -televisiosarjan orkesterissa soittava Peter Engberg, jonka uran nousukiito alkoi 1990-luvun alussa Samuli Edelmannin bändissä. Engberg soittaa myös Timo Rautiaisen yhtyeessä ja monissa muissa kokoonpanoissa. Kitaristi johtaa omaa Impossible Records -yhtiötään, joka on julkaissut 18 äänitettä. Soololevyillään mies soittaa jazzia.

– Olen tehnyt Kanervan Oton kanssa paljon hommia eri yhteyksissä ja olen soitellut muun muassa Areena-teatterissa ja Svenskanin Mamma Miassa.

– Asun Nurmijärvellä, joten tänne on mukava ajella tekemään töitä mahtavan ryhmän kanssa ja nauttia Suomen suvesta.

Engberg kertoo sovitusten tuoneen uusia näkökulmia Lapinlahden Lintujen tuotantoon.

– Bändin sävellyksissä on mielenkiintoisia, jopa vähän progressiivisia juttuja ja teksteistä on löytynyt aivan uusia tasoja.

– Henkilökohtaisesti mukavinta tässä on työskennellä isossa porukassa, jossa syntyy aivan erityinen joukkuehenki.

Basson varressa on Henkka Savolainen, jonka soittoa on kuultu puiston lavalla monissa kesäteatteriproduktioissa. Hämeenlinnasta kotoisin oleva basisti tuli tunnetuksi uuden polven jazzvirtuoosina, mutta viime vuodet hän on johtanut omaa bilemusiikkiin erikoistunutta Trace Element -kokoonpanoaan. Lisäksi hän toimii laulu- ja soitonopettajana Sibelius-opistossa.

– Tässä esityksessä on hyviä biisejä, hienot sovitukset, bändillä mukavasti stemmalauluja ja mahdollisuus myös suureen näyttelijäsuoritukseen munkkikuorossa, Savolainen tuumaa.

– On tämä sentään aika paljon hienompaa kuin piilotella verhon takana tai kykkiä jossain orkesterimontussa. Seurasin aikoinaan Lappareiden tv-ohjelmia tarkasti ja kun biisitkin on nyt treenattu, niin niitä voisi ottaa vaikka omaankin ohjelmistoon.

Koskettimia soittava Kalle Penttilä on yleisölle tuttu niin kesänäyttämöiltä kuin Hämeenlinnan teatterista, jossa hän toiminut kapellimestarina, muusikkona ja näyttelijänä. Viimeisimpiä näytelmiä ovat olleet Leonard Cohen -musiikkidraama. Seitsemännen portaan enkeli ja Kalle Aaltonen. Luokanopettajana työskentelevä Penttilä on soittanut monissa kokoonpanoissa, kuten Sir Elwoodin Vieraskirjassa.

– Otto soitteli, kysyi kesähommiin puistoon ja sehän vaan maistuu, Penttilä sanoo.

– Musiikki on minulle rakas harrastus, joten en koskaan ole kokenut soittamista työn raskaan raadannaksi.

Penttilä muistaa 1990-luvulla ostaneensa ensimmäisenä cd-levynään Lapinlahden Lintujen Grrr!-albumin, jolta löytyy kolme puistossa kuultavaa kappaletta.

– Vaikka Lappareiden biiseissä on paljon huumoria, niistä löytyy myös tiettyä haikeutta ja sanoitukset tuovat esitykseen tosi isosti särmää.

– Sävellyksissä ja soinnutuksissa on jopa progevaikutteita, joten niissä mennään vähän monipuolisemmissa sfääreissä kuin vaikkapa perinteisen Suomi-rockin parissa. Loppujen lopuksi se vaati bändiltäkin kovasti töitä, että saimme kappaleet oikein kunnolla kulkemaan.

Elämä janottaa Hämeenlinnan Uudessa Kesäteatterissa 13.8. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset