fbpx
Kaupunkiuutiset

Kesätreeniä rullien päällä

Hämeenlinnalaiset ampumahiihtäjäsiskokset, 16-vuotiaat kaksoset Jenni ja Maija sekä 14-vuotias Kaisa, kiitävät alkukesän kolmistaan rullasuksilla Ahveniston moottoriradalla, Aulangontien kevytväylällä tai Parolan asfaltilla.

– Harjoittelemme aina yhdessä jos vain mahdollista. Silloin aika kuluu nopeasti, tsemppaamme toisiamme ja myös kilpailemme toisiamme vastaan, he kertovat.

Ensimmäisenä ampumahiihdosta innostui aikoinaan Maija vuonna 2009. Hän pääsi kolmannella luokalla kokeilemaan lajia, kun koulussa esiteltiin eri urheilumuotoja.

– Tuli nollat tauluun, ja sain siitä kipinän, hän kertoo.

Jenni otti lajin omakseen vuotta myöhemmin, ja Kaisa seurasi isojensiskojen perässä. Aina kesäisin heidän lajeikseen vaihtuvat rullahiihto, ampumajuoksu, rulla-ampumahiihto ja suunnistus. Aikaa kuluu myös sauvakävelyllä ja voimatreeneissä.

Rullahiihto sopii mainiosti ampumahiihtäjän kesälajiksi. Rullasukset ovat periaatteessa lyhyehköt metalliputket, joissa on rullat alla. Niissä ei ole jarruja ollenkaan, vaan vauhtia hidastetaan auraamalla. Keräsen tytöt hallitsevat pikkuisilla pyörillä menon niin hyvin, että koskaan ei ole sattunut mitään suurempia mukkeleita.

– Jos on hyvä keli, voidaan pelailla jalkapalloa, ja huonolla ilmalla pelaillaan sisällä lautapelejä. Sellaisia normaaleja juttuja, he kertovat rentoutumiskeinoistaan.

Kaikki kolme harrastavat lisäksi musiikkia. Jenni soittaa harmonikkaa, Maija pianoa ja Kaisa oboeta. Kaksoset ovat saaneet soitostaan jo päättötodistuksen Sibelius-opistosta.

Tänä kesänä kolmikolla on vain kesäkuu aikaa puuhailla yhdessä, sillä heinä-elokuuksi Jenni ja Maija lähtevät kesätöihin Vuokatin seikkailupuistoon. Vuokatissa he myös opiskelevat urheilulukiossa. Kaisalla on pian edessään riparileiri. Koulua hänellä on vielä vuosi jäljellä HYK:n yläasteella, sen jälkeen hänkin suuntaa lukioon Sotkamoon.

Nuorena kauas kotoa lähteminen ei ole ollut Jennille ja Maijalle ongelma, vaikka lukuvuoden aikana kotona käynnit jäävätkin vähiin.

– Kevätlukukaudella kävimme kolme kertaa Hämeenlinnassa. Vuokatissa on niin paljon tekemistä, ettei koti-ikävää ehdi tuntea, vasta kotona tajuaa, että onkin ollut ikävä, he naurahtavat.

Perheen äiti Anne-Mari vakuuttaa tärkeintä olevan sen, että Vuokatti tarjoaa hyvät olot harjoittelulle. Hän kuvailee tyttöjen lajivalinnan tuntuneen heti alkuun mielenkiintoiselta. Nyt vanhemmat ovat tyttärilleen tärkeitä huoltajia ja kannustajia.

– Koko perheen homma tämä on, Anne-Mari sanoo.

Keräset kuuluvat Ahveniston Ampumahiihtäjiin. He kehuvat seuraa oikein hyväksi ja sen valmentajia ammattitaitoisiksi. Jenniä ja Maijaa valmentaa Marjut Rolig. Lisäksi Kimmo Koivunen, Mika Hakala ja Hemmo Koivunen ovat antaneet heille lajioppia. Myös perheen isä Jussi on käynyt 2-tason valmentajakoulutuksen, ja hän osallistuu Kaisan valmennukseen.

Kaikki kolme ovat ehtineet jo niittää kansainvälistä menestystä. Jenni mainitsee parhaimmaksi saavutuksekseen Lillehammerin nuorten olympialaiset, joissa hän toi sekaviestissä joukkueensa kärjessä vaihtoon ja oli takaa-ajokilpailun 11:s.

Maija sijoittui nuorten MM-kisojen viestissä 7:nneksi. SM-kisoissa tänä vuonna hän voitti kaksi kultaa ja kaksi hopeaa. Kaisa taas voitti viime kaudella kaski kultaa ja yhden hopean nuorten Ruotsi-Suomi-maaottelussa sekä kaksi suomenmestaruutta.

Esikuvakseen kaikki sisarukset sanovat Kaisa Mäkäräisen, mutta myös omassa seurassa on monia ampumahiihtäjiä, joista he ottavat mallia.

Tulevan kauden tavoitteena Jennillä ja Maijalla on yhä parempi kansainvälinen menestys. Kaisa tähtää SM-tason kärkeen ja lisäksi Suomi-Ruotsi-maaotteluun sekä sileänhiihtoon Hopeasommassa. Ensi kaudella ikää on jo sen verran, että hän saa ottaa aseen selkään ja ampua myös pystystä.

Tänä kesänä koko perhe osallistuu Jukolan viestiin. Kesällä ei Keräsillä muutenkaan juuri makoilla riippukeinussa.

– Kesästä odotamme kovia treenejä, paljon treenejä, ja hyvää säätä, siskokset huikkaavat ponkaistessaan metalliputkirullillaan liukuun Ahveniston hyväkuntoiselle asfalttiradalle.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset