Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Keskiaikafestivaaleilla ennätysyleisö – Markkinahumun keskellä myös taisteltiin tosissaan

Risto Järvinen voitti Hämeen keskiaikafestivaalien yhteydessä järjestettyjen buhurtin SM-osakilpailujen kilpi ja miekka -mittelön ja virolainen Jaan Murumets miesten pitkämiekkakisan. Kuva: Riikka Helenius
Risto Järvinen voitti Hämeen keskiaikafestivaalien yhteydessä järjestettyjen buhurtin SM-osakilpailujen kilpi ja miekka -mittelön ja virolainen Jaan Murumets miesten pitkämiekkakisan. Kuva: Riikka Helenius

Hämeen keskiaikafestivaali keräsi jälleen runsaan yleisön.

– Teimme uuden kävijäennätyksen. Keskiviikosta sunnuntaihin kestäneessä tapahtumassa vieraili kaikkiaan noin 28 500 kävijää. Arviolta kaksi kolmasosaa näistä oli pääsylipun ostaneita. Vilkkain festivaalipäivä oli lauantai, jolloin kävijöitä oli yli 10 000, festivaalijohtaja Mari Nokkonen myhäilee tyytyväisenä.

 

Iloisen markkinahumun keskellä käytiin Tavastia Armigerin isännöimät buhurtin SM-osakilpailut. Miesten pitkämiekkakisan voitti virolaista Golden Hordea edustava Jaan Murumets ja naisten pitkämiekan kotikaupungin joukkuetta, Tavastia Armigeria edustava Tinja Sarkkinen. Miesten kilpi ja miekka -kilpailun voitti Tavastia Armigerin Risto Järvinen ja naisten kilpi ja miekka -kilpailun PHMC:n Petra Oinonen.

– Buhurt on täyskontaktilaji, jossa pääsee haastamaan itseään. Säännöissä määritellään, miten ja mihin saa lyödä, mutta lyönnit, iskut ja potkut tulevat perille asti, Risto Järvinen kertoo.

– Parasta buhurtissa on porukan mahtava yhteishenki, ensimmäistä kertaa Suomessa otellut Murumets kehuu.

Buhurtin SM-osakilpailun 3 vs 3 voitti Medieval Combat Sport Satakunta. Toiseksi tuli Päijät-Häme Medieval Combat ja kolmanneksi Nordburg Virosta. Linnanpuistossa kisattiin myös WMFC Profight.

 

Lauantaina käytiin uusi Viking Games -kilpailu. Lajeina olivat pölkyn kanto, kilpipaini ja siltataistelu. Voittajaksi selviytyi Vanajan Susien ja Ulvilan Kaartin yhdistelmäjoukkue, jossa kisasivat Jari Järvinen, Konsta Ketokoski, Jari Lahdenranta ja Riikka Helenius.

Voittajajoukkue pärjäsi kohtalaisesti kilpipainissa ja pölkyn kannossa, mutta otti kovan loppukirin siltataistelussa. Kahdella kärkijoukkueella oli sama pistemäärä viimeisen lajin, siltataistelun jälkeen, joten voitto ratkaistiin kaksintaistelulla. Jari Järvinen sinetöi voiton lyömällä kovan vastuksen antaneen Jari Jaakolan.

 

Tarjolla oli myös taistelunäytöksiä. Kaksi hämäläistä kylää, Mäskälä ja Rastila hieroivat naimakauppoja. Mäskälän päällikkö (Jaakko Kaleva) lupasi antaa tyttärensä Rastilan päällikön vaimoksi arkullisesta hopeaa, mutta huijasikin naimakaupoissa. Mäskälän päällikkö piti sekä tyttärensä että hopeat ja Rastilan päällikölle (Jari Myllymäki) lähetettiin morsiamen vaatteisiin puettu renkipoika. Lopputuloksena oli hurja välienselvittely miekoin, kilvin, keihäin ja kirvein.

– Hämeen keskiaikafestivaali järjestetään jälleen 10.–16.8.2020. Ensi vuoden teemaksi on valittu magia ja myytit, Nokkonen kertoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset