fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Keskiaikafestivaaleista aiotaan tehdä yhtä suuri ja koronaturvallinen tapahtuma kuin viime vuonna – Turvaväleistä huolehditaan ryhmysauvoilla

Festivaalijohtaja ei menetä yö uniaan päivittäisiä koronalukuja katsoessaan. "Olemme pystyneet aikaisemminkin tekemään turvallinen tapahtuman."
Hämeen Keskiaikafestivaali vie ihmiset jälleen aikamatkalle keskiaikaisten ihmisten arkeen ja maailmaan. Tapahtuma järjestetään 20.-22. elokuuta. Kuva: Tomi Vesaharju
Hämeen Keskiaikafestivaali vie ihmiset jälleen aikamatkalle keskiaikaisten ihmisten arkeen ja maailmaan. Tapahtuma järjestetään 20.-22. elokuuta. Arkistokuva viime vuodelta. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeen Keskiaikafestivaalille Linnanpuistoon odotetaan edellisvuoden verran kävijöitä eli noin 25 000.

Kävijämäärä jakaantuu viidelle päivälle ajalla 18.–22. elokuuta, vaikkakin varsinainen festivaalin huipentuma on tuttuun tapaan perjantaista sunnuntaihin.

– Keskiviikkona ja torstaina järjestetään etkot. Linnanpuistoon rakentuu keskiaikainen terassi, Tavernapiha, festivaalijohtaja Ville Ketonen kertoo.

“Iso tapahtumahan tämä on”

Kanta-Häme on tällä hetkellä koronan suhteen kiihtymisvaiheessa ja päivittäiset tartuntaluvut ovat olleet kesän jälkeen nousussa.

Ketosen mukaan suuren tapahtuman koronaturvallisuudesta huolehditaan viranomaisten antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti.

– Iso tapahtumahan tämä on. Meillä ei ole ollut ajatuksena sitä tästä varsinaisesti lähteä kasvattamaan, vaan teemme laadukkaan tapahtuman terveysturvallisesti. Mehän harjoittelimme tätä jo viime vuonna, Ketonen sanoo.

Hän korostaa, ettei viime vuonna festivaalilta lähtenyt tiettävästi liikkeelle mitään epidemiaa.

– Alue on suuri. Tilaa on todella paljon isommalle porukalle, mitä sinne koskaan keskiaikafestivaaleilla tulee.

Aluesuunnittelua ja ennakkolippuja

Koronaturvallisuutta on parannettu muun muassa aluesuunnittelulla, joka tarkoittaa esimerkiksi kulkuväylien sijoittamista sekä erillisten tilojen koon kasvattamista.

– Uudet alueet, kuten sotahevosleiri ja keskiaikainen viikinkiaiheinen näyttely, ovat isommissa tiloissa, mitä aiemmin olemme näitä toteutuksia tehneet. Näyttelytilaan otetaan ihmisiä sen verran kerralla, kun on turvallista. Myös tavernapihan kokoa on kasvatettu.

Ihmisiä kannustetaan ostamaan liput ennakkoon netistä ja heille on tarjolla useampi sisäänkäynti alueelle.

Vankilamuseossa ja linnassa toimitaan Kansallismuseon ohjeiden mukaisesti. Ravintolatiloja koskevat Ketosen mukaan puolestaan avin ja muiden viranomaisten ravintolatiloja koskevat ohjeistukset.

Ryhmykepeillä välimatkaa

Festivaaleilla kiertävät ruttotohtorit ojentavat tarvittaessa kävijöitä koronaturvallisempaan käyttäytymiseen.

– Niillä on pitkät ryhmysauvat, joilla saadaan tarvittaessa turvaväliä pidemmäksi. Ne eivät kauheasti puhu ja ne ruikkivat myrkkyjä ihmisten käsille, Ketonen kuvailee.

Ihmisiä kannustetaan ottamaan mukaansa myös omat käsien myrkkypullot, ja alueelle rakennetaan myös käsienpesupisteitä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Linnanpuisto on alueena suuri ja varsinainen festivaali jakautuu kolmelle päivälle. Kuva viime vuodelta. Tomi Vesaharju / HäSa

Millaisia linjauksia tapahtumassa on maskien käytön suhteen?

– Emme lähde maskien osalta tekemään ihmeellisempiä linjauksia, mitä meille muutenkin ohjeistetaan. Tällä hetkellä maskien käyttösuositus on yleisötilaisuuksissa olemassa, mutta emme lähde niitä edellyttämään.

Ketonen kertoo seuraavansa päivittäin maan koronatartuntamääriä, mutta ei menetä niiden takia yöuniaan.

– Olemme pystyneet aikaisemminkin tekemään turvallisen tapahtuman, joten uskon, että pystymme siihen nytkin. Jos tässä viikon aikana vielä jotain sellaista tapahtuu, ettemme voi järjestää… sitä on turha tällä hetkellä murehtia.

Esimerkkejä Keskiaikafestivaalin ohjelmasta:

Kireen kypärän tavernan etkot 18.8.–19.8.

Tarvernan lavalla esiintyvät mm. Corvus Corax (Saksa), Spiritual Seasons (Ukraina), Pipers Of Transylvania (Romania), Ratatosk (Pietarsaari).

Perjantaista lauantaihin: tuliturnajaisshow ja sotahevosleiri (Rohan tallit).

Lauantaista sunnuntaihin: Bofferiareenalla mm. taistelunäytöksiä ja Buhurtin SM-liigaottelu (eteläinen vallipiha)

Keskiaikaleiri

Kakarain kylässä keskiaikaisia pelejä, askartelua ja talutusratsastusta.

Metsänpeitto-fantasialeirillä mm. historiallisia miekkailunäytöksiä.

Tarkka ohjelma: keskiaikafestivaali.fi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset