fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Keskiaikakäsityöläiset elävöittävät linnan saleja ja kamareita

Iloisen Joutsenen käsityöläiset Torsti Pulla, Hanna Lehmusto, Antti Kuparinen, Piia Lempiäinen, Kristin Carnie, Maria Meijman, Elina Sojonen, Anica Sundström sekä Riku ja Mervi Pasanen elävöittävät keskiajan arkielämää askareineen. Kuva on otettu elävän historian Middelaldcentralet-museossa Tanskassa.

Hämeen linna ja historianelävöittämisyhdistys Iloinen Joutsen -yhdistys esittelevät Hämeen linnassa tulevana viikonloppuna erilaisia keskiaikaisia käsityötekniikoita. Tarjolla on myös opastettuja kierroksia ja tietoiskuja.

Keskiajalla linnassa työskenteli käsityöläisiä, jotka valmistivat astioita, tekstiileitä ja muita tuotteita niin vientiin kuin linnan omaan käyttöön. Nyt noin 30 aikakauden asuihin pukeutunutta elävöittäjää työskentelee keskiaikaisin välinein ja työtavoin. Yleisö pääsee näkemään ja kokemaan suutarin, räätälin, nuolien valmistajan, värjärin, kehrääjän, puusepän, haarniskasepän, kirjurin ja oluenpanijan työnsä ääressä. Tapahtuman ajanjaksoksi on valittu 1300–1400-luvun vaihde, ja pyrkimys on mahdollisimman tarkkaan autenttisuuteen.

Iloinen Joutsen on keskiaikaan erikoistunut historianelävöitysryhmä, joka toteuttaa työnäytöksiä, opettaa käsityötekniikoita ja kertoo elämästä keskiajalla. Tarjolla on asiantuntemusta myös keskiajan arjesta ja vaatetuksesta.– Yhteistyökumppaneitamme ovat museot, yhdistykset ja tapahtumat sekä Suomessa että ulkomailla. Olemme keikkailleet esim. Saksassa, missä on paljon linnoja ja linnaelävöitystä, Iloisen Joutsenen puheenjohtaja Elina Sojonen kertoo.

– Hämeen linnan ja Iloisen Joutsenen yhteistyö virisi, kun Iloisen Joutsenen jäsenet olivat mukana tekemässä Maskun alttarivaatteen ennallistusta sekä elävöittämässä linnan ja Rohan Tallien järjestämiä ritariturnajaisia, Hämeen linnan vs. yleisötyön koordinaattori Joni-Pekka Karjalainen kertoo ja kehuu yhdistyksen osaamista ja tietotaitoa.

Iloisen Joutsenen työtavat perustuvat tutkimus- ja lähdetietoon keskiajan käsityömenetelmistä. Välineet ovat kopioita keskiaikaisista työkaluista ja materiaalit ajanmukaisia.

Ensi viikonvaihteen tapahtumassa voi seurata, miten raakapellavaa työstetään langaksi, tai miten kankaasta syntyy vaatteita.

– Räätälintaito kehittyi vauhdikkaasti 1300-luvun lopulla, ja vaatteet muuttuivat istuvimmiksi. Miesten mekon helmat lyhenivät ja ne alkoivat kehittyä takkimaisemmiksi. Naisten huntupäähineissä muoti toi mukanaan kerroksia ja röyhelöitä, Sojonen kuvailee.

Jenni Vares esittelee oluenpanovälineitä ja kertoo keskiajan juomakulttuurista.

– Keskiajalla valmistettiin pääosin pintahiivaoluita, hieman sahdin kaltaisia. Minulla on mukana humalaa ja katajanmarjoja, mutta olutmaistiaisia ei ole tarjolla, parhaillaan väitöstutkimusta 1600-luvun juomakulttuurista Tampereen yliopistossa tekevä Vares kertoo.

Hämeen linna ja Iloinen Joutsen jatkavat yhteistyötä ja järjestävät linnassa ruokateemaisen keskiaikatapahtuman joulukuun alussa 1.–2.12.

Keskiajan käsityöläiset Hämeen linnassa 27.–28.10. kello 11–16.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset