Kaupunkiuutiset

Keskuskoulun kuntosali sai viimein tuomionsa

Hämeenlinnan kaupunki julkisti maanantaina sisäilmaryhmänsä suositukset, joiden pohjalta aloitetaan nopeat toimenpiteet sisäilmaongelmista kärsivien koulujen ja Ruununmyllyn päiväkodin tilanteen parantamiseksi. Keskuskoululla päättyy yksi aikakausi, sillä sen punttisali poistetaan käytöstä ja tila alipaineistetaan.

– Salilla on niin selkeät mikrobilöydökset, että kellaritila tullaan sulkemaan kohtuullisen nopealla aikataululla, rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho Linnan tilapalveluista kertoo.

– Vielä ei tiedetä, missä sali sitten jatkossa tulee toimimaan. Keskuskoulussa ei myöskään ole koneellista ilmanvaihtoa, joten jokaiseen luokkaan asennetaan tilakohtainen, mikrobeja tuhoava ionisointilaitteisto.

Ionisointi oteaan käyttöön myös Kaurialassa ja Lyseon lisärakennuksessa, joissa laitteisto voidaan voidaan liittää niiden ilmanvaihtojärjestelmään. Toimenpiteiden vaikutuksia seurataan marraskuun loppuun saakka.

– Siinä vaiheessa tiedämme, mitä ionisoinnilla on saatu aikaiseksi. Parannustöiden kokonaiskustannuksia on tässä vaiheessa vaikea arvioida täsmällisesti, mutta joka tapauksessa puhutaan kymmenistä tuhansista euroista per koulu, Metsäalho laskeskelee.

Päiväkodissa pölyä

Kaikissa koulukohteissa otetaan käyttöön tehostettu perussiivous ja sovelletaan 45 minuutin oppituntien ja 15 minuutin ulkovälituntien järjestelmää. Kaurialan sekä Lyseon ilmanvaihtojärjestelmät puhdistetaan ja Kaurialan kakkosrakennuksen kellari poistetaan käytöstä ja alipaineistetaan. Kaurialassa järjestetään parhaillaan myös oirekyselytutkimusta oppilaille.

– Kaurialassa on herännyt epäilyksiä, että julkisivun kosteusvauriosta on päässyt sisälle mikrobeja, tilaajapäällikkö Antti Karrimaa sanoo.

– Tässä tilanteessa aloitamme ikkunarakenteiden tiivistämisen, mutta ulkopuoleen emme vielä koske, koska rakennuksen peruskorjaus on tulossa kohtalaisen nopeasti.

Suljettuna olevan Ruununmyllyn päiväkodin sisäilmaongelmien syyksi on paljastunut yläpohjarakenteesta tullut eristepöly. Kosteusvaurioita tai mikrobeja rakennuksessa ei ole havaittu. Päiväkodin salaojat eivät kuitenkaan toimi kunnolla ja sokkeli on jatkuvasti märkä. Salaojien ja kattovesijärjestelmän uusiminen on käynnissä. Lasten ja nuorten lautakunta on juuri tällä hetkellä tekemässä päätöstä tilojen tulevaisuudesta ja peruskorjauksesta.

– Seurantamittauksia tullaan tekemään kaikissa kohteissa pitkin talvea, Metsäalho toteaa.

– Sisäilmaryhmä antaa uusia suosituksia ja reagoi tilanteisiin, jos on tarvetta. Syksyn ja talven mittaan viisastutaan aika paljon.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset