fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Keskustalossa liikkeen avannut Juhani Tölli on suunnitellut äänentoiston moniin Helsingin huppuravintoloihin

Kaikuvien tilojen akustointi on noussut yhä suurempaan rooliin myös kodeissa.
Juhani Töllin kädessä on pintaturpeesta valmistettu akustiikkalevy, jolle voidaan tulostaa valokuvia. Seinällä näkyvä akustiikkateos Hämeen linnasta vähentää tilan kaikua jo huomattavasti. Kuva: AP Sarjanto
Juhani Töllin kädessä on pintaturpeesta valmistettu akustiikkalevy, jolle voidaan tulostaa valokuvia. Seinällä näkyvä akustiikkateos Hämeen linnasta vähentää tilan kaikua jo huomattavasti. Kuva: AP Sarjanto

Yli 30 vuotta äänentoistolaitteiden parissa työskennellyt Juhani Tölli avasi pari viikkoa sitten alan erikoisliikkeen Keskustalossa.

Tölli aloitti 1990-luvun puolivälissä Suomen Hifiklubin palveluksessa Tampereella sekä Helsingissä ja toimi myöhemmin kaiutinvalmistaja B & W Groupin maahantuonnin tuote- ja myyntipäällikkönä.

Elokuussa 2017 hän perusti oman yrityksensä JT Audion.

– Halusin tehdä itsenäistä työtä ja palvella asiakkaita mahdollisimman henkilökohtaisesti. Olen asunut Hämeenlinnassa kohta 20 vuotta ja täältä selvästi on tilausta tämän alan erikoisliikkeelle, Tölli sanoo.

Asiakas kaipaa apua

Tölli myy audiolaitteita keittiöradioista kotien, yritysten ja liiketilojen kokonaisvaltaisiin äänentoistoratkaisuihin. Hänen mielestään henkilökohtainen palvelu tällä alalla on kaikki kaikessa, koska asiakkaalla ei välttämättä ole selvää kuvaa siitä, mitä hän oikeastaan haluaa.

– Ihan tyypillisessä tapauksessa kotiin on hankittu 65-tuumainen taulutelevisio, jonka omat järjestelmät eivät palvele musiikin toistoa. Missään nimessä en suosittele soundbar-kaiutinta, jota vastaanottimen myyjä helposti tyrkyttää, koska se on tarjouksessa, Tölli tuumaa.

Töllin mukaan hyvä äänenlaatu saadaan joko televisioon kytketyillä aktiivikaiuttimilla tai vahvistimella, jossa on perinteiset passiivikaiuttimet.

– Teen yhteistyötä alan parhaiden maahantuojien kanssa. Minun ei ole pakko myydä jotain tiettyjä tuotteita, koska niitä sattuu olemaan varastossa, vaan pystyn toimittamaan asiakkaille juuri hänen tarpeisiinsa sopiva laitteet ja tarvittaessa auttamaan myös asennuksessa.

Hans Välimäen luottomies

Vielä olleessaan B & W:n palveluksessa Tölli suunnitteli äänentoiston useisiin huippuravintoloihin. Hänen asiakkaitaan olivat muiden muassa Hans Välimäen Chez Dominique, lähes kaikki Tomi Björckin ja Matti Wikbergin Helsingin ravintolat sekä isoimpana kohteena kaksikon suursatsaus, Tukholman Farang.

– Hans Välimäki tuli ensin kyselemään neuvoja kotinsa äänentoistoon ja vähän myöhemmin ravintolaan. Sana kulki alan piireissä ja niitä hommia riittikin sitten pitkään, Tölli kertoo.

Omia kuvia paneeleihin

Kaikuvien tilojen akustointi on nykyään noussut yhä suurempaan rooliin myös kodeissa. JT Audio myy kotimaisesta pintaturpeesta ekologisesti valmistettuja akustiikkapaneeleja, joille voidaan tulostaa valokuvia.

– Moderneissa taloissa on valtavasti ikkunapinta-alaa ja isoja betoniseiniä. Niissä ihan tavallinen puhekin kaikuu. Akustiikkapaneelien avulla musiikin kuuntelusta ja asumisesta tulee paljon miellyttävämpää.

Mikä äänentoiston alalla on eniten muuttunut 30 vuoden aikana?

– Tapa kuunnella musiikkia on muuttunut. Kuuntelu on vaihtunut kuluttamiseksi. Musiikki on nyt saatavilla jokaisen omassa kännykässä tai tabletissa, josta voidaan ohjailla koko kodin äänentoistoa vaikka viiteen eri huoneeseen yhtä aikaa.

JT Audio (Keskustalon kauppapiha), avoinna ma-pe klo 10-17, la 11-15.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset