Kaupunkiuutiset

Keskustan elämää Goodmanin jälkeen

Keskiviikkona aamupäivällä torin lähistön kaduilla on hiukan tavallista hiljaisempaa. Luomu- ja herkkukauppa Inkiväärin Hanna-Leena Rajamäki myöntää, että Goodmanin tulon jälkeen tunnelma on jännittynyt, mutta hän on päättänyt suhtautua tilanteeseen myönteisesti.

– Haaste on innostanut minua kehittämään liiketoimintaa ja kasvattamaan tuotevalikoimaa, Rajamäki kertoo.

– Olemme ottaneet myyntiin kylmätuotteita, luomujuustoja, tuoremakkaroita, vegaanileikkeleitä ja kukonpoikaa. Teetimme asiakastyytyväisyyskyselyn, jonka pohjalta myös teen ja kahvien laatuja on lisätty. Lisäksi aiomme olla avoinna myös sunnuntaisin.

Rajamäki uskoo, että pitkässä juoksussa Goodman tuo asiakkaita myös syvemmälle keskustaan.

– Varsinkin kesän tullessa ihmiset lähtevät varmasti kiertelemään muuallekin Hämeenlinnaan. Toivon vain, että tori pysyy myös eläväisenä.

– Nyt eletään vielä jonkinlaista välivaihetta, jossa monet ehkä hämmentyneenä odottelevat, mitä tuleman pitää. Minut uuden kauppakeskuksen tuleminen sai tekemään kaikki ne muutokset, joita olen pitemmän aikaa haikaillut. Olen saanut uutta potkua toimintaan.

Konkarit pärjäävät

Kellokeskus Laine Reskalla on Hämeenlinnan vanhin yksityinen kello- ja kulta-alan erikoisliike. Raimo Laine ei oikein jaksa uskoa Goodmanin paljon puhuttuun säteilyvaikutukseen.

– Goodmanin menestys ei tuo ihmisiä torille, hän arvelee.

– Minusta tuntuu, että kauppakeskukseen autolla tuleva ei lähde kävelemään tänne, mutta toivottavasti olen väärässä.

Laineen mielestä Reskan ja sen lähikatujen kivijalkamyymälöiden tulevaisuus riippuu keskustan pysäköinnin lutviutumisesta yrittäjäystävälliseksi.

– Keskustan elvyttämisestä puhutaan paljon, mutta mitään ei sen eteen tehdä. Ovatkohan ne kaiken keskellä liian pieniä asioita päättäjien purtavaksi?

– Suuri kysymys on myös se, mitä Kauppakeskus Linnaan on tulossa. Tilanne on hämmentävä, koska mitään ei tiedetä ja liikkeellä on vain huhuja.

Yrittäjän mielestä on valitettavaa, että kaupungin kauppakeskittymien välille on syntynyt väkisinkin kilpailuastelma.

– Meillä on nyt Tiiriö, Goodman, torin ympäristö ja Hätiläkin. Vastakkainasettelu on inhottavaa, koska yhteen hiileenhän meidän pitäisi puhaltaa, Laine pohtii.

– Kivijalkamyymälöiden osalta luulen, että vanhat ja perinteikkäät liikkeet tulevat vakiintuneen asiakaskuntansa ansiosta jollakin lailla pärjäämään. Mutta keskusta hiljenee, sille ei mitään voi.

Kivijalka miellyttää

Valiomiehen Katri Selin-Nurmi näkee Goodmanin vaikutuksen positiivisena. Aikaisemmin muualle karannut ostovoima pysyy nyt Hämeenlinnassa ja nuorisokin haluaa oleskella kauppakeskuksessa.

– Pari viimeistä viikonloppua ovat olleet meillä hurjan kiireisiä, Selin-Nurmi sanoo.

– Ihmisiltä on tullut suoraa palautetta, että onneksi olette vielä täällä, jossa musiikki ei raikaa kaiuttimista.

Selin-Nurmikin teetti asiakastyytyväisyyskyselyn, joka puhui selvää kieltä perinteisen sijainnin puolesta.

– Asiakkaat eivät halua meidän siirtyvän kauppakeskukseen, vaan tykkäävät kivijalkamyymälästä. Tänne on helppo tulla autolla oven eteen ja sisään tullessa pääsee suoraan asiaan.

– Intimiteettisuojaankin liittyviä asioita nousi esiin, sillä jotkut eivät halua pohtia vaatevalintojaan kaikkien näkösällä.

Vakinainen asiakaskunta on Valiomiehen tukijalka ja tasokkaalla näyteikkunalla houkutellaan uusiakin asiakkaita.

– Meillä käy asiakkaita myös Hämeenlinnan ulkopuolelta, koska meillä on erikoismalleja ja kokoja, joita saa harvasta paikasta.

– Ehkä nyt tulee mietittyä tulevia mallistoja tavallista tarkemmin. Toisaalta ajattelen, että tässä koko ajan niin kauheasti muuttuvassa maailmassa on hyvä olla myös jotakin pysyvää.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset