Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Keskustelutilaisuus toriparkista jätti kysymyksiä ilmaan – Huhtikuussako se sitten vihdoinkin päätetään?

Kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri esitteli tiistai-illan keskustelutilaisuudessa Raatihuoneella toriparkin virkamiesvalmistelua. Kuva: Esko Tuovinen
Kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri esitteli tiistai-illan keskustelutilaisuudessa Raatihuoneella toriparkin virkamiesvalmistelua. Kuva: Esko Tuovinen

Hämmennys jatkuu siitä, mitä Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto huhtikuun kokouksessa lopulta onkaan päättämässä, kun se saa taas eteensä toriparkin eli P-torin.

Kaupungin viesti on ollut jokseenkin epäselvä ja osin ristiriitainenkin: onko kyse vain asemakaavoituksesta vai joko valtuusto vihdoin päättää rakennetaanko toriparkkia vai ei? Tiistai-iltaisessa kaupungin järjestämässä Kehitetään keskustaa, puhutaan P-torista -keskustelutilaisuudessa tätäkin puitiin.

– Kaupunginvaltuusto tekee huhtikuussa rakentamispäätöksen, sanoi alustuspuheenvuorossaan kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri.

– Keväällä me viranhaltijat valmistelemme asiaa, ja sitten on vielä pitkä matka, jotta voidaan mahdollisesti tehdä investointipäätös, ehkä vasta viiden vuoden päästä.

Mitä valtuusto oikein päättää?

Oulusta Hämeenlinnaan aikoinaan muuttanut, lakiasiaintoimistoa pitävä Maisa Peurakoski tivasi, mitä valtuusto huhtikuussa oikein päättää.

– Olen ymmärtänyt, että valtuusto päättää vasta kaavoittamisesta. Oikeastiko päätetäänkin jo rakentamisesta?

Majuri vastasi muistuttamalla, että oikeastaan toriparkin asemakaavan teko on käynnistetty jo marraskuussa 2016.

– Valtuusto tekee päätöksen siitä, voitaisiinko (toriparkki) joskus rakentaa. Sitten vuosien päästä, ehkä vasta kymmenen vuoden päästä, tehdään päätös investoinnista. Silloin pitää yksityisen rahoituksen olla kasassa, Majuri vastasi.

Kaikki vuodet valtuuston päätöksen jälkeen – on niitä sitten viisi tai kymmenen – kerätään lisärakentamista haluavien kiinteistöyhtiöiden uusista velvoitepaikoista tulevat rahat Majurin mukaan ”johonkin jemmaan” odottelemaan, kunhan kasassa on vähintään puolet P-torin rakentamiskustannuksista.

Ehdollinen päätös voidaan tehdä

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo väänsi rautalangasta: mitään rakentamistöitä ei käynnistetä ennen kuin on varmistunut yksityisen rahan osuus.

Ehdollinen päätös valtuustossa voidaan tehdä, Isosuo sanoi.

Kaupunginvaltuusto päätti jo kolme vuotta sitten, että ”lähtökohta toriparkin rakentamisessa on edelleen, että ennen varsinaista investointipäätöstä edellytetään, että vähintään puolet rahoituksesta on yksityistä rahoitusta”.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset