Kaupunkiuutiset

Kestävän kehityksen tunnustus Tavastialle

Ammattiopisto Tavastia vastaanotti torstaina OKKA-säätiön Kestävän kehityksen sertifikaatin.

Ammattiopistossa on vuodesta 2012 tehty työtä kestävän kehityksen kriteerien saavuttamiseksi. Viime keväänä Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiön auditoijat kävivät arvioimassa työn tulokset. Nyt syksyllä oli palkitsemisen aika.

Luovutustilaisuudessa Ammattiopisto Tavastian auditoriossa oli paikalla yhteistyökumppaneita, opiskelijoita ja henkilökuntaa.

– Olin todella tyytyväinen siihen panostukseen, mitä jokainen sertifikaatin saamisen eteen teki. Johdon sitoutuminen tuli näkyväksi ja eri alojen panostaminen auditointipäiviin oli jotain, mitä emme ehkä enää tule koskaan näkemään, Ammattiopisto Tavastian ympäristöryhmän puheenjohtaja, koulutuspäällikkö Merja Kytöaho myhäili.

Kestävän kehityksen sertifikaatin kriteerit oli jaettu neljään osaan. Yksi kriteereistä oli kestävän kehityksen asioiden johtaminen. Toisena kriteerinä oli viisi oppilaitoksen itsensä valitsemaa kestävän kehityksen teemaa, joita oppilaitos myös itse arvioi. Nämä teemat olivat jätteen synnyn ehkäisy ja kierrätys, energia ja vesi, koulurakennuksen ja pihaympäristön hoito ja ylläpito, turvallisuus oppilaitoksessa sekä kiusaamisen ja syrjäytymisen ehkäisy.

Lisäksi arvioitiin nuorten ammatillisia perustutkintoja sekä ammatillista aikuiskoulutusta kestävän kehityksen näkökulmasta.

– Kaikissa arviointikohteissa saimme vähintään minimipistemäärän. Itsearvioinnin aikana jouduimme oikeasti miettimään, miten kestävä kehitys näkyy kaikessa mitä teemme. Arkisen työn analysointi kestävä kehitys -näkökulmasta oli mielenkiintoista ja palkitsevaa. Kaikki tekivät samaa työtä kohti yhteistä päämäärää ja terminä kestävä kehitys tuli tutuksi jokaiselle, Merja Kytöaho selvittää.

Kytöahon mukaan kestävä kehitys sisältyy nyt oppilaitoksessa lähes kaikkeen tekemiseen. Esimerkiksi ekologinen ja taloudellinen kestävä kehitys näkyy hankinnoissa ja kulutuksessa sekä sähköisen materiaalin ja sosiaalisen median hyödyntämisessä opiskelussa.

Opiskelijaravintoloissa käytetään mahdollisimman paljon luomua ja lähiruokaa. Lisäksi oppilaitoksessa kiinnitetään huomiota turvallisuuteen, kiusaamisen ehkäisyyn, maahanmuuttajataustaisten integroitumiseen ja kansainvälisyyteen.

– Opetuksessa muun muassa ryhmäyttämisellä on suuri merkitys siihen, että maahanmuuttajataustaiset saavat myös vertaistukea, suomalaisia ystäviä ja oppivat ammattisanastoa suomen kielellä, Kytöaho kertoo esimerkkinä.

Seuraava auditointi on kolmen vuoden päästä.

– Saimme sertifikaatin, mutta työ jatkuu, Kytöaho summaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset