Kaupunkiuutiset

"Kesyjä löytökissoja ei kukaan tunnu kaipaavan"

– Löytökissojen määrä on pysynyt kutakuinkin samana, mutta nyt kesyjä kissoja, joita kukaan ei tunnu kaipaavan, on poikkeuksellisen paljon, Kantolassa sijaitsevan Eläinhoitola Hepulin yrittäjä Nina Kauhanen kertoo.

Eläinhoitola Hepuli on Hämeenlinnan kaupungin virallinen löytöeläinkoti, jolla on sopimus Hämeenlinnan kaupungin ja liitoskuntien alueen löytöeläinten hoidosta.

Tällä hetkellä eläinhoitolassa majailee kahdeksan aikuista löytökissaa sekä neljä pentua, jotka syntyivät hoitolassa 30. toukokuuta.

– Syksyllä meillä tulee täyteen neljä vuotta löytöeläintoimintaa. Kesyjä kissoja on löytöeläinten joukossa aina ollut, muttei koskaan tässä mittakaavassa.

 

Mistä sitten tunnistaa, milloin kissa on kesy?

– Aratkin kissat saattavat alkuun olla villihköjä, mutta jonkin ajan kuluttua ne hakevat kontaktia, tai eivät ainakaan tule silmille, kun kontaktia tarjotaan. Villikissoja on esimerkiksi hyvin haastavaa, jollei suorastaan mahdotonta, lääkitä. Ne vaativat yleensä pakkotoimenpiteitä, kuten rauhoittamista, Kauhanen selvittää.

Suurin osa löytökissoista tuodaan hoitolaan paikan päälle.

– Tarvittaessa myös lainaamme loukkua tai haemme kissan.

 

Yhtenä syynä kesyjen löytökisojen määrän kasvuun Kauhanen näkee sen, ettei kissalla ole juuri arvoa.

– Jos kissa katoaa, sitä ei vaivauduta etsimään, vaan otetaan tilalle uusi kissa.

Toisaalta samaan aikaan ihmisistä on tullut myös valveutuneempia ja kuljeskelevia kissoja toimitetaan hoitolaan herkemmin.

– Toimeen tartutaan aiempaan nopeammin, Kauhanen pohtii.

 

Aina uuden kissan saapuessa eläinhoitola koettaa tavoittaa sen oikean omistajan laissa määritellyn 15 vuorokauden aikana.

Kaikki kissat, jotka ovat hoitolassa yli 15 vuorokautta madotetaan, rokotetaan, sirutetaan ja leikataan.

– Joskus kissoilla on niin paljon loisia, että ne joudutaan lääkitsemään jo heti niiden tultua. Tällöin veloitamme lääkkeiden hinnat omistajilta, jos heidät tavoitetaan 15 vuorokauden sisällä.

Jos omistajaa ei 15 vuorokaudessa löydy, kissaa ei lopeta, vaan sille aletaan etsiä uutta kotia.

– Olemme saaneet kissat uusiin koteihin kohtalaisen hyvin, pisimmillään yksittäinen kissa on ollut täällä kahdeksan kuukautta. Kissa lopetetaan ainoastaan siinä tapauksessa, että sillä ilmenee vakava sairaus.

 

Omistaja, tai mahdollisesti löytökissan hankkiva, joutuu pulittamaan löytöeläinhoitolaan päätyneestä kissasta lunastusmaksun, jonka määrä vaihtelee 100–140 euron välillä toimenpiteistä riippuen.

Osalle omistajista tämä on osoittautunut kynnyskysymykseksi.

– Viime vuonna meille tuotiin 62 koiraa, ja ne kaikki kotiutuivat. Kissoja tuotiin viime vuonna 103, ja vain 29 niistä kotiutui. Nämä luvut heijastavat, että kissaa ei pidetä samalla tavalla arvossa kuin esimerkiksi koiraa.

 

Kauhasen mukaan kissojen siruttaminen helpottaisi kesyjen löytökissojen kotiuttamista huomattavasti.

– Jos kaikki kissat sirutettaisiin, saisimme helpommin omistajien yhteystiedot. Siru täytyy tosin myös rekisteröidä, jotta siitä olisi hyötyä, hän pohtii.

Kun löytökissan omistaja löytyisi nopeammin, vähenisi hoitovuorokausien määrä.

– Moni ei halua maksaa hoitomaksua, kun uuden kissan voi ottaa ilmaiseksi. Siruttaminen on kuitenkin edullista ja onnistuu helposti vaikka ihan täällä eläinhoitolassa.

Myös eläinlääkärin tekemää leikkaamista hän suosittelee.

– Turhan moni ei vaivaudu ottamaan selvää kissan lajityypillissetä käyttäytymisestä. Leikkaaminen estää kissan hallitsemattoman lisääntymisen sekä vähentää sen karkailunhalua. Se tekee kissasta myös helppohoitoisemman.

 

Eläinhoitola Hepuli on julkaissut Facebook-sivuillaan videon tämänhetkisistä löytökissoista.

– Sieltä voi käydä katsomassa, löytyisikö joukosta oma kissa, tai jos kaipaa kissaa, niin voi katsoa, millaisia kissoja meillä juuri nyt on.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset