Kaupunkiuutiset

KETOON!

Pikkupoika pysähtyy ihastelemaan Birger Jaarlin kadun ja Kasarmikadun risteyksessä sijaitsevan levykaupan näyteikkunaa.

Kaksitoistatuumainen näky palaa hänen verkkokalvoihinsa välittömästi, kun vinyylilevyn kannessa poseeraa kolme kovannäköistä jätkää. On farkkurotsia ja pystyssä olevaa nyrkkiä.

Vuosi on 1973 ja suomalainen rock-musiikki siirtymässä kokonaan uudelle aikakaudelle.

Hurriganes. Rock and Roll All Night Long, 12-vuotias poika tavaa ihaillen Cisse Häkkisen, Albert Järvisen ja Remu Aaltosen muodostamaa tiukkaa kolmikkoa.

– Tuona päivänä en vielä tiennyt, kuinka kovasta bändistä oli kyse, ja mitä oli tulossa, Hurriganes-keräilijä Pepe Keisanen muistelee 40 vuotta myöhemmin.

Keisasen karkkirahat eivät levyyn riittäneet, mutta bändin nimi jäi mieleen.

– Vuonna 1974 ilmestyikin sitten Roadrunner-klassikko, joka muutti ihan kaiken nimikkokappaleellaan ja Get On -biisillään. Levy oli pirusti aikaansa edellä, ja kestää vertailua tämän päivän levyihin.

Sitä myötä Keisasen musiikkimaku on kulkenut Hurriganesin viitoittamaa tietä pitkin. Puolet kirjahyllystä on pyhitetty Hurriganes-alttariksi.

– Bändejä tulee ja menee, mutta Hurriganes pysyy.

Riutta rokkasi

Keisanen näki Hurriganesin ensimmäistä kertaa elävänä kaksi vuotta sen jälkeen siitä, kun oli bongannut yhtyeen esikoisalbumin Levyn ja kasetin näyteikkunasta.

– Hurriganes-keikkasarjani käynnistyi Aitoon kirkastusjuhlilla 21. heinäkuuta vuonna 1975. Ile Kallio, joka muuten oli alkuperäinen Hurriganes-kitaristi, teki paluun bändiin.

– Pelkästään mimmit eivät kiljuneet, vaan jäbätkin olivat ihan hyytelönä. Olen nähnyt Hurriganesin livenä noin 50 kertaa, muiden muassa Kaaressa.

Keisasen muistoihin on jäänyt erityisesti keikka Riihimäen Riutassa vuonna 1976, jossa kuvattiin materiaalia Hurriganes-elokuvaan Kuumat kundit.

– Siellä oli suuren maailman meininkiä myös kameramiesten vuoksi. Oli tunne, että nyt tehdään jotain isoa. Suomalaisesta bändistä ei ollut tavanomaista tehdä elokuvaa 1970-luvulla.

Uskollisesta fanittamisesta huolimatta Keisasen tie rokkikukon, Remun, puheille on avautunut vasta viime vuosina.

– Kalliossa on Remun äidin perustama Tsemppi-niminen kahvila, jossa olemme pitäneet illanistujaisia. Välillä Remu on ollut mukana. Hän on räväkkä lavalla, fanien keskuudessa ystävällinen, mutta määrätyllä tavalla etäinen.

Ikuisuusprojekti

Keisanen on ehtinyt kerätä Hurriganesin kaikki 14 studioalbumia useampana eri vinyylipainoksena, valtavan kasan singlejä, kaikki yhtyeen jäsenten soololevyt, noin 70 keikkataltiointia, kirjoja, nuorisolehtien leikkeistä kasattuja kansioita ja muuta oheismateriaalia.

– Suurin osa live-tallenteista on nauhoitettu mikserin läpi. Tarinan mukaan kuuntelun jälkeen Remu nakkasi kasetit auton ikkunasta pihalle. Osa päätyi keräilijöiden käsiin.

Roadrunnerista Keisanen on saanut hankittua myös virheellisen painoksen, joka on kysyttyä tavaraa.

– Takakannessa valokuvaajalla on väärä nimi. Vuorimies oli kirjattu Vuoromieheksi. Tarkkaa tietoa ei ole millainen määrä levyä julkaistiin, mutta vähän kuitenkin.

Yksi harvinaisuus on MA Nummisen Ei mitään uutta auringon alla -single, jossa Hurriganes vierailee taustabändinä.

– Olen saanut haalittua molemmat 7-tuumaiset kiekot, suomeksi ja ruotsiksi lauletut. Arvo liikkuu satasen paikkeilla per single.

Mitä tahansa keräilijä ei kuitenkaan haali.

– Jos levyä ei pysty soittamaan läpi, sitä ei silloin ole. Napsuja saa ja pitääkin olla vanhoissa levyissä.

Hurriganes-keräilijöiden piireissä liikkuu myös herrasmiessääntö:

– Jos jotain tallenneta on kaksinkappalein, sitä ei vaihdeta isoon rahatukkoon, vaan toisen keräilijän kanssa.

Keisaselta uupuu ainakin useampi kuvakantinen 7-tuumainen single. Keräily on ikuisuusprojekti, joka harvoin valmistuu täydelliseksi kokoelmaksi.

– Se on keräilyn hienoja puolia. Puuttuvat kiekot pitävät jännityksen yllä ja levynmetsästyksen käynnissä. Jos kaikki levyt olisivat hyllyssä, saattaisi olo muuttua tyhjäksi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset