Kaupunkiuutiset

”Kevyet mullat tiltulle”

Hämeenlinnan kaupungin tilaaja–tuottaja -malli saa mennä ilman poliittisia perään itkijöitä. Kaupunginvaltuustossa kaikki poliittiset ryhmät tuntuivat henkäisevän suorastaan helpotuksesta, kun kaupunki rukkaa organisaationsa uuteen asentoon ensi vuoden kesäkuun alusta. Ensimmäiset askeleet uutta kohti hyväksyttiin maanantain kokouksessa.

Jos ja kun valtakunnallinen soteuudistus ja maakuntahallintomalli toteutuu, jää kaupungin uusi organisaatio vain vajaan kahden vuoden mittaiseksi ylimenovaiheeksi. Hämeenlinnalaiset kunnallispoliitikot tuntuvat olevan liikuttavan yksimielisiä siitä, että tuo jakso on tulevaisuuden kannalta erittäin ratkaiseva, sillä sen jakson aikana kaikki kunnat pyrkivät varmistamaan asemansa tulevaisuuden päätöksenteossa ja edunvalvonnassa.

Keskustelun uudesta toimintamallista alustanut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) piti erittäin myönteisenä sitä, että poliittiset ryhmät ovat tehneet kuluvan vuoden aikana hyvää yhteistyötä. Valtuutetuille tyypilliseen tapaan kahdenkymmenen seuraavan puhujan piti toistaa sama asia.

Rautio painotti sitä, että kaupungin henkilöstölle on luvassa iso muutos, ja samaan aikaan edunvalvonta korostuu siirryttäessä isoissa asioissa maakuntahallintoon.

Vihreät, perussuomalaiset ja kristilliset olisivat rukanneet jo nyt virkamiesjohdon nimikkeitä. Apulaiskaupunginjohtajan virkaa esitettiin muutettavaksi elinkeinojohtajaksi, mutta esitys kaatui äänestyksessä.

Vihreiden Kirsi Ojansuu-Kaunisto olisi valmis siirtymään pormestarimalliin kaupunginjohtajan sijaan.

Valtuustosalissa keskustelu kävi vilkkaana, mutta kuten eräs valtuutettu kokouksen jälkeen totesi, ”niin nyt on palattu normaaliin poliittiseen keskusteluun syyttelyn ja vikojen etsimisen sijasta”.

Valtuustossa nousi oikeastaan vain yksi soraääni uuteen siirtymisestä. Alustavassa asiakirjassa luvataan kaupungin työntekijöiden työpaikkojen olevan turvattuja, mutta tehtäväkuvauksiin ja palkkauksiin voi tulla muutoksia.

Keskustan Jukka Sorvari piti kirjausta liian tiukkana.

– Onko Hämeenlinna sellainen kaupunki, että täällä säilyy suojatyöpaikkoja, vaikka ajautuisimme vaikka kuinka pahaan kriisiin. Pakon edessä myös irtisanomisiin täytyisi olla mahdollisuus, Sorvari pohti. Hän jäi ajatuksen kanssa yksin.

Kaupunkilaisten, mutta etenkin nuorten mielipiteiden huomioon ottamisesta valtuutetut olivat huolissaan kautta linjan.

Demareiden Tarja Filatov ja vasemmistoliiton Irma Taavela tiivistivät omissa puheenvuoroissaan saman ajatuksen kuntalaisten vaikuttamismahdollisuudesta. Heidän mielestään kyse ei ole organisaatiomallista, vaan poliitikkojen kyvystä kuunnella kaupunkilaisia.

– Meidän pitää oppia kuuntelemaan kuntalaisia, eikä opettaa kuntalaisia hakeutumaan erilaisiin raateihin. Hallintomallilla ei ole väliä, on osattava ottaa palaute vastaan, Filatov totesi.

– Kuntalaisilta tulee palautetta kaikista mahdollisista asioista. Kyse on siis siitä, miten me luottamushenkilöt käsittelemme tuon palautteen, Taavela jatkoi.

Keskustan Hannu Kärpänen painotti, että nyt käsitellään valmisteluryhmien työn tulosta, kaupungin hallintosäännön lopullinen kirjoitus ratkaisee sen, kuinka toimivan organisaation ja hallintomallin kaupunki lopulta saa.

Kärpäsen, kuten monen muunkin valtuutetun toiveissa on kaupunkikonserniyhtiöiden avoimuuden lisääminen. Ojansuu-Kaunisto toivoi yhtiöille paljon nykyistä selkeämpiä toimintasääntöjä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset