Kaupunkiuutiset Hattula

Kewätsawutus kaasutellaan

Hämeen Mobilistien puheenjohtaja Pentti Kallionpää (vas.) ja Mobilisten ja Panssarikillan aktiivi Ari Laamanen odottavat Panssarimuseolla taas useita tuhansia vappuvieraita.

Perinteeksi muodostunut Panssarimuseon, Panssarikillan ja Hämeen Mobilistien yhteistyössä järjestämä koko perheen Kewätsawutus -tapahtuma järjestetään tuttuun tapaan vapunpäivänä. Tällä kertaa juhlistetaan samalla Panssarimuseon isoa hanketta, ulkotiloissa säilytettävien panssarivaunujen katosten avajaisia.

Varsinaisena huipentumana monipuolisessa tapahtumassa on it-panssarivaunujen tulitus kohti taivaita, jossa liitelee ilmamaaleja.

Yleisön ihailtava on sekä koko museokalusto että paikalla ajattavien museoautojen, mopojen ja traktoreiden näyttely. Museokulkuneuvoiksi luokiteltavia menopelejä on tulossa paikalla noin 50. Luvassa on myös panssarivaunujen ajonäytöksiä. Lapset pääsevät kokeilemaan menohalujaan polkuautoilla.

Yleisölle järjestetään linja-autokuljetus Panssariprikaatin p-paikalta, jossa on varsinainen pysäköintipaikka. Museon läheisyydessä ei ole yleisöpysäköintiä. Pääsylipulla voi tutustua koko Panssarimuseon näyttelyalueeseen sekä mobilistien näyttelyyn.

– Hämeen Mobilisteilla on kolme omaa ajoneuvoa. Reo Speedwagon linja-auton kerholaiset ovat entisöineet omin voimin. Vuosimallia 1934 oleva auto on ollut Vekka Liikenteen käytössä mm. keskusta–Aulanko -linjalla, joten se on tuttu vanhemman polven hämeenlinnalaisille. Omistuksessamme on myös Hämeenlinnan palokunnan käytössä ollut ja juuri kunnostettu Federal -paloauto vuodelta 1937 sekä maastokuorma-auto Sisu SA-110, Mobilistien puheenjohtaja Pentti Kallionpää kertoo.

Panssarimuseo on jo pitkään haaveillut taivasalle sijoitetuille vaunuille suojakatoksia. Hanke toteutui pääosin viime talven aikana, kun näyttelyalueelle saatiin valolta ja sateelta suojaavat katokset.

– Sen verran jouduimme tinkimään, että katoksiin ei rakennettu takaseiniä. Katokset on rakennettu niin, että takaseinien asennus onnistuu myöhemmin, Panssarimuseon oppaana toimiva, Panssarikillan Kanta-Hämeen osaston aktiivi Ari Laamanen kertoo. Hän mukana myös Hämeen Mobilistien toiminnassa.

Vaunuja on siirretty pysyville sijoilleen aivan viime päiviin saakka.

– Ihmeellistä on, että yli 50 vuotta ulkona jököttäneet vaunut saatiin liikkeelle. Yksikään ei tullut ”kelkkana” perässä, kun niitä vedettiin nykyajan isoilla panssarivaunuilla, Laamanen kertoo.

Panssarimuseo avattiin kesäkuussa 1961. Sen jälkeen osa vaunuista on ollut sateen, auringonpaisteen ja roskien kuormittamana. Vaunuja on myös kunnostettu sitä mukaa kuin aikaa on löytynyt. Vaunujen lisäksi museossa on esillä muuta panssarivälineistöä panssarintorjunta-aseista alkaen

– Panssarimuseosta tekee ainutlaatuisen se, että täällä on enemmän neuvostoaikaisia vaunuja kuin missään muualla läntisessä maailmassa. Meillä on myös yksi sellainen panssariauto, BA-10, jota ei löydy edes Venäjältä, se on tiettävästi ainoa koko maailmassa, Laamanen kertoo Panssarimuseon erikoisuudesta.

Esimerkiksi kevyttä panssarivaunua T-50 on maailmassa jäljellä vain kaksi, toinen niistä Parolannummen museossa.

Kewätsavutus 1.5. klo 10–15, ajonäytökset klo 12 ja 14. Hattulantie 334, p-paikka Panssariprikaatin kentällä, josta nonstop-kuljetus.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020