Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kidday aikoo valloittaa maailman

Lasten elämää tallentavasta mobiilisovelluksesta on tulossa hämeenlinnalainen jymymenestys.
Juho Nieminen ja Shamil Seifulla ovat luoneet lapsiin liittyvän mobiilisovelluksen, jolla voi pian olla miljoonia ja miljoonia käyttäjiä.

Kidday-sovelluksella on kohta satojamiljoonia käyttäjiä ympäri maailmaa. Näin loistavan tulevaisuuden keksinnölleen näkevät hämeenlinnalaiset yrittäjät Juho Nieminen ja Shamil Seifulla.

Kaksikko on tiiminsä kanssa kehittänyt kahden vuoden ajan sovellusta, johon voi tallentaa lasten elämänvaiheita ja josta voi saada erilaisia lapsiperheen palveluita.

– Kaikki lähti siitä, että halusimme Samun kanssa perustaa firman ja tehdä jonkin tosi hienon kansainvälisen jutun. Mietimme ensin peli- ja rakennuspuolta, mutta päädyimme lapsijuttuun, kun koodarimmekin innostuivat eniten juuri siitä, toimitusjohtaja Nieminen kertoo.

– Omien kokemusteni kautta mietin, mihin voisi laittaa kaikki lapsista otetut tuhannet kuvat. Ajattelimme, että niille olisi hyvä olla yksi ja sama paikka, joka on turvallinen ja helppo käyttää, Seifulla sanoo.

Uutta sovellusta varten Nieminen ja Seifulla perustivat Muntius-osakeyhtiön vuonna 2016. Jo saman vuoden lopulla he keräsivät ensimmäisen rahoituksen yksityisiltä ja yrityksiltä, yhteensä 300 000 euroa.

– Saimme rahat kokoon nopeasti, parissa viikossa. Siinä vahvistui käsitys, että idea on hyvä.

Käyttäjiä Kidday on saanut jo lähes tuhat, ennen kuin markkinointi on alkanutkaan. Uusi sovelluksen päivitys valmistuu näinä päivinä. Tässä vaiheessa palvelu kustannetaan sijoittajarahalla, ja viimeisiä sijoituksia kerätään paraikaa menossa olevalla puolen miljoonan euron osakeannilla.

– Nyt vielä pääsee mukaan. Yli sata omistajaa on jo, ja suuri osa heistä on hämeenlinnalaisia ihmisiä ja yrityksiä. Sijoitukset vaihtelevat pienistä summista lähes sataantuhanteen euroon. Toivomme, että tältä alueelta löytyisi vielä uusia sijoittajia. Hämeenlinna on meille tärkeä jonain päivänä, kun tämä on rakennettu isoksi, Nieminen ja Seifulla maalailevat.

Kiddayn kiinteä sovellus julkaistiin ensimmäisen kerran lapsimessuilla huhtikuun lopulla. Koodaustyö alkoi keväällä 2017 yhtiön pestaaman viiden päätoimisen koodarin voimin.

– Vaikka teemme vain yhtä tuotetta, meillä on mittava osaaminen sovelluskehityksestä yleensä, Nieminen ja Seifulla kertovat.

Johtokaksikko itse on tehnyt mittavan pohjatyön sovelluksensa läpimurron eteen. He ovat käyneet Euroopan eri maissa ja Aasiassa ja haastatelleet satoja ihmisiä ympäri maapalloa.

– Kaikista kohtaamistamme ihmisistä 90 prosenttia haluaa testata sovellustamme. Vastaanotto on ollut ihan sairaan hyvä. Tällaista on kaivattu, sillä ihan vastaavaa ei ole olemassa. Kuvapalveluita on, mutta ei sellaista sovellusta, jossa lapsi on keskiössä ja alusta muillekin palveluille, he sanovat.

Kehittäjiensä mukaan Kidday on myös oiva tiedonhankinnan ja kommunikoinnin väline. Käyttäjät voivat keskustella siellä keskenään. Mitään tietoja ei luovuteta millekään ulkopuoliselle taholle, eikä sivuille haluta myöskään mainoksia. Sen sijaan sisältöön liitetään palveluita asiantuntijoilta, kuten lääkäreiltä, kätilöiltä ja psykologeilta sekä kaupallisilta tuottajilta, jotka myyvät esimerkiksi lastentarvikkeita.

– Kidday on rakennettu vain lapsen muistojen ja kasvun tallennukseen. Sinne pystytään tallentamaan esimerkiksi pituus- ja painotietoja ja esittämään ne graafisesti. Tiedosto on suljettu, mutta sovellus tarjoaa mahdollisuuden aidosti luovuttaa tiedot aikanaan lapselle itselleen. Tärkeä ominaisuus on se, että käyttöoikeudet voidaan määritellä eri ihmisille. Esimerkiksi isovanhemmat voivat olla julkaisijoina, ja muutkin voivat tuottaa sisältöä.

Tätä ja ensi vuotta Nieminen ja Seifulla luonnehtivat Kiddayn kannalta jännittävimmäksi ajaksi.

– Nyt se työ vasta alkaa. Haluamme tulla kaikkien tietoisuuteen. Mobiilibisnes on globaalia, ja meillä on tavoitteena olla kaikkein laajimmalle levinnyt lapsikirjasovellus ja palvelualusta.

Kaksikko on neuvotellut yhteistyöstä isojen kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Suuret lääkärikeskukset ja lastentarvikeyritykset haluavatkin tulla tarjoamaan palveluitaan Kiddayn sisällä, ja lisäksi Yepzon-yhtiö toteuttaa sinne lasten paikannuspalvelun.

– Sovelluksen kautta saa tulevaisuudessa ostettua vaikka potkupuvun, tuttipullon tai perheloman laivalle, ja sieltä voi saada myös asiantuntijoilta nopeasti vastauksia erilaisiin ongelmiin.

Kiddayn peruspalvelu on käyttäjälle ilmainen, mutta tulevaisuudessa esimerkiksi pitkien videoiden vaatimasta tallennustilasta peritään 2,90 euron kuukausimaksu. Arvion mukaan alle 10 prosenttia tuotosta tulee aikanaan käyttäjiltä, loppu saadaan palveluntuottajilta.

– Tavoitteenamme on pyörittää Kidday-alustan kautta merkittävää osaa globaalista lapsiperheiden ostovolyymista. Tarjoamme myös alustan joukko-ostoille, jolloin perheet voivat ostaa tuotteita yhdessä ja pystymme kilpailuttamaan tuotteiden hintoja. Itsellemme jää ostoista provisio, Nieminen ja Seifulla kertovat.

Muntius-pääosakkailla on vahva usko siihen, että Hämeenlinnasta kajahtaa pian kunnolla. Heidän mukaansa yhtiö on yksi niistä yrityksistä, joilla on suurin kasvupotentiaali tällä hetkellä.

– Suomi ei edes ole perhekeskeisin maa. Kun saamme jutun lentoon täällä, todennäköisesti ulkomailla se lentää vielä kovempaa. Pitää olla isot tavoitteet. Matka on pitkä, mutta ne on realistista saavuttaa. Se voittaa pelin, joka on älykkäin ja löytää käyttäjien tarpeet. Uskomme, että tulevaisuudessa tämän tyyppiset turvalliset palvelut vielä yleistyvät, he pohtivat.

Jo vuoden päästä Kiddayn luojat uskovat olevansa tilanteessa, että he ovat vahvasti edistämässä Kiddayta Amerikassa ja saaneet sovellukselle yli miljoona käyttäjää.

– Silti me Samun kanssa pyörimme yhä hiekkalaatikoilla ja ostoskeskuksissa haastattelemassa asiakkaitamme. Haluamme olla siellä, missä arki on, ja kuunnella käyttäjien toiveita.

Seuraavaksi Nieminen ja Seifulla suuntaavat Kiddayn kanssa Englantiin, ja siinä ohella he hoitavat markkinoinnin Pohjoismaissa. Englannista matka jatkuu syksyllä Amerikkaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset