Kaupunkiuutiset

Kieltenopiskelua eläintarhassa

Seminaarin koulun ennen niin tylsästä ja harmaasta aulasta on tullut värikäs ja toiminnallinen: paikalla on niin kahvila pöytineen, kuin eläintarha ja englantilainen bussikin.

Kahdeksan nuorta aikuista valmisti D-rakennuksen aulaan kolme toiminnallista, kieltenopiskeluun tarkoitettua oppimisympäristöä Hämeenlinnan kaupungin Toimi! -hankkeen projektina.

– Kivat ja mielikuvitukselliset tilat, kehuivat 4 D-luokan oppilaat tuoreeltaan aulan uutta ulkoasua.

– Nyt täällä on kivempi oppia ja askarrella. Täältä saa opiskeluun lisää inspiraatiota, kun täällä on kaikkea mielenkiintoista, koululaiset suitsuttivat.

Nuoret työskentelivät projektin parissa liki kolmen kuukauden ajan kolmena päivänä viikossa. Avajaisissa 18. tammikuuta olleet Laura Forsberg, Kirsikka Moller, Sara Mörsky, Aaro Kätkytniemi ja Vilppu Vuori pitävät taideprojektia hienona kokemuksena.

– Meillä on ollut oikeasti todella mukavaa. Ryhmähenki on ollut todella hyvä ja töihin on ollut aina kiva tulla, Vilppu Vuori kehuu.

Ryhmä ideoi tiloja yhteistyössä koulun kanssa, ja kun suunnitelma oli valmis, pantiin hihat heilumaan.

– Työskentely oli tosi kivaa. Kaikki saivat tehdä töitä omien vahvuuksiensa mukaan ja jokainen sai itsekin päättää, mitä tekee, Sara Mörsky kommentoi.

Kun vauhtiin oli päästy, itse työskentely sujui nopeasti. Nuoret valmistivat seinämaalausten ohella kaiken rekvisiitan kahvilan aidonnäköisiä leivoksia myöten.

– Kun suunnittelimme, lopputulosta ei oikeastaan voinut etukäteen arvata. Jokainen teki omannäköistään jälkeä, Laura Forsberg kuvailee.

Koko porukalle jäi projektista hyvä fiilis.

– Minulle ei ollut tällaisesta projektista aiempaa kokemusta, ja tässä opin vaikka mitä, Aaro Kätkytniemi kiteyttää.

Jo vuosi sitten Seminaarin koulun apulaisrehtori Joni Tikkala kysyi kuvataiteilija Mikko Myöhäseltä ideoita, joilla aulatiloista saataisiin viihtyisiä oppimisympäristöjä kieltenopiskeluun.

– Tiesin, että Toimi! -hanke oli tulossa, jolloin minulla välähti, että toteutetaan Jonin idea ryhmän kanssa, Toimi! -hankkeessa Ars-Häme ry:n taiteilija-ohjaajana toimiva Myöhänen kertoo.

Tavoitteena oli ideoida aulaan pienryhmätiloja, joihin olisi helppo tulla ja jotka olisivat myös toiminnallisia. Kun idea vielä täytti kuvataiteilijayhdistyksen kriteerit eettisesti kestävästä ja toimivasta taideprojektista nuorille, saatiin hanke polkaistua jouhevasti käyntiin.

– Tulimme tänne nuorten kanssa ja katsoimme tilat. Istuimme alas miettimään, ja ideat valikoituivat nopeasti, Myöhänen sanoo.

Suunnitteluvaiheessa ideoita palloteltiin ryhmän ja koulun välillä.

– Uusi opetussuunnitelma kannustaa toiminnalliseen kieltenopiskeluun. Mietimme opettajien kanssa aitoja tilanteita, joissa kielitaitoa tarvitaan, kuten kahvila tai lippujen ostaminen, Tikkala kertoo pienryhmätilojen ideoinnista.

Käytännön työssä Myöhäsellä oli lähinnä ohjaajan rooli, itse työt ovat nuorten käsialaa. Sekä Myöhänen että Tikkala ovat lopputulokseen enemmän kuin tyytyväisiä. Jatkossa aula saa vielä oman ”Kielikatu” -kyltin.

– Nuoret ovat tehneet upeaa työtä, kiitos heille, Tikkala kehuu.

Oppimistilan rakentamisen mahdollisti myös Hämeenlinnan kaupungin hakema ja valtion myöntämä Perusopetuksen toimintakulttuurin kehittämiseen suunnattu hankeraha, jolla omalta osaltaan tuetaan uuden opetussuunnitelman toteuttamista.

Helmikuussa on käynnistymässä toinen projekti nuorille. Nuoret voivat ottaa aiheen tiimoilta yhteyttä Ars-Häme -yhdistykseen osoitteeseen galleriakone@gmail.com.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset