fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kiertelevästä trubaduurista Katri Pellisestä tuli räväkkä sossun pomo Hämeenlinnaan – "Olemme kuin se luokan kiltti tyttö, joka suostuu kaikkeen, kun terveydenhuolto vie kaiken huomion sotessa"

Katri Pellinen teki pitkän uran muusikkona, mutta sosiaalialan työt olivat kiinnostaneet häntä aina. Kun tuli aika vaihtaa ammattia, valinta oli hänelle helppo. Kuva: AP Sarjanto
Katri Pellinen teki pitkän uran muusikkona, mutta sosiaalialan työt olivat kiinnostaneet häntä aina. Kun tuli aika vaihtaa ammattia, valinta oli hänelle helppo. Kuva: AP Sarjanto

Miten ihmeessä maita ja mantuja kiertäneestä muusikosta tuli sosiaalityön hallinnon ammattilainen?

Katri Pellisen mukaan kaikki alkoi siitä, kun vuonna 2004 viinan hinta laski. Kansalaiset tissuttelivat pitkään kotonaan ja monien kapakoiden elävän musiikin keikat siirrettiin alkavaksi vasta puoliltaöin.

– Raivostutti, kun viikonloppuna kotona mies veti villasukat jalkaan ja alkoi lämmittää saunaa. Minä jouduin lähtemään taas kerran keikalle, jossa joku känninen vielä kaatui kitarani päälle. Silloin ajattelin, että tämä alkaa olla tässä, Pellinen muistelee.

Lipsahti laulajaksi

Musiikista ei koskaan pitänyt tulla Pelliselle ammattia. Asuessaan Tampereella 1990-luvun alussa hän lauloi Händel-kuorossa ja kaverit houkuttelivat hänet esiintymään Kujasen baariin.

– Ilta meni hyvin ja lipsahdin sille uralle. Keikkailin 16 vuotta trubaduurina Suomessa ja Euroopassa. Lauloin kaikkea mahdollista virsistä heviin, mutta irlantilainen folk on minun sielunmusiikkiani, sen upeat melodiat ja hienot tarinat.

Kun hän vuonna 2006 lauloi Juice Leskisen hautajaisissa, päätös ammattimaisen musiikkiuran lopettamisesta oli jo tehty.

Liikkumavaraa työssä

Uuden ammatinvalinnan suuntaa Pellinen ei kauaa pähkäillyt.

Ensimmäiset kesätyöpaikat olivat olleet vanhainkodin sairasosastolla ja ennen muusikon uraansa hän oli ehtinyt työskennellä erilaisissa sosiaalityön tehtävissä, vaikkei hänellä muodollista pätevyyttä niihin ollutkaan.

– Jotenkin luontevasti se valinta vain tuli. Lähdin opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistoon, suoritin tentit kahdessa ja puolessa vuodessa ja valmistuin yhteiskuntatieteiden maisteriksi.

Hämeenlinnaan Pellinen päätyi ensin johtavaksi sosiaalityöntekijäksi vuonna 2017 ja tämän vuoden huhtikuussa hän aloitti sosiaalisen tuen palvelupäällikkönä.

– Täällä on samat ongelmat kuin muuallakin Suomessa. Hämeenlinna ei ole onneksi maailman pienin paikka, joten täällä on liikkumavaraa ja vaihtoehtoja. Hämeenlinnan kaupunki on hyvä työnantaja, joka antaa meille mahdollisuuden kokeilla järjen puitteissa melkein mitä tahansa.

 

Katri Pellinen kehuu Hämeenlinnan kaupunkia hyväksi työnatajaksi, joka antaa sosiaalityölle mahdollisuudet kokeiluihin.

Nimby ottaa päähän

Yksi asia, joka Pellistä työkentällään todella potuttaa, on niin kutsuttu nimby-ilmiö (not in my backyard, ei minun takapihalleni), joka tyypillisimmillään liittyy esimerkiksi huono-osaisten asuntojen rakentamiseen jollekin asuntoalueelle.

Vaikeasti asutettaville ei tahdo löytyä tiloja, kun ihmiset pelkäävät, että heidän asuntojensa arvo laskee.

– Hämeenlinnassa oli vähän aikaa sitten tämä tapaus, jossa vastustettiin seitsemänpaikkaisen lastenkodin perustamista pientaloalueelle. Naapurit pelkäsivät häiriökäyttäytymistä, mutta itse epäilen, olisiko näiden lasten olemassaoloa kukaan edes huomannut, Pellinen pohtii.

Irti sortavista rakenteista

Toista vuotta jatkunut korona on käytännön tuntuman mukaan lisännyt parisuhdeväkivaltaa Hämeenlinnassakin ja lastensuojelutapausten määrä on kasvanut.

– Onneksi meillä on hyvin koulutettua henkilökuntaa, joka tekee kovasti töitä tunnistaakseen nämä ongelmat jo aikaisessa vaiheessa. Myös koronasta johtunut yksinäisyys on näkynyt meillä aikuisten kanssa tehtävässä sosiaalityössä.

Pellinen törmää työssään usein siihen, että yhteiskunnan pyörät pyörivät hitaasti ja jäykästi.

– Pyrin siihen, että pääsisimme eroon ihmisiä sortavista rakenteista. Ei ole mitään järkeä siinä, että työmarkkinatuen piirissä on henkilöitä, jotka joutuisivat hakemaan neljä kertaa kuukaudessa töitä, vaikka eivät edes kykene töihin. Heidän paikkansa on ihan muiden palveluiden puolella.

So on pudonnut sotesta

Sosiaalihuollon käytännöissä on myös korjaamista. Jotkut asenteet ovat Pellisen mielestä köyhäinhoidon ajalta.

– Me olemme kuin se luokan kiltti tyttö, joka suostuu kaikkeen. Sinnittelemme vähän kuin armopaloilla, kun terveydenhuolto vie kaiken huomion ja sotea suunnitellaan vain sen näkökulmasta, hän lataa.

Uutisissa ja ajankohtaisohjelmista keskustellaan päivät pääksytysten terveydenhuollon uudistamisesta, mutta sosiaalihuollosta puhutaan vähän.

– Sotesta on so ikään kuin pudonnut pois. Näin ei voi jatkua, meidän täytyy pitää enemmän meteliä itsestämme.

Katri Pellinen

Hämeenlinnan kaupungin sosiaalisen tuen palvelupäällikkö.

Syntynyt 1960 Helsingissä, asuu Orivedellä.

Naimissa, kaksi aikuista tytärtä.

Koulutus: yhteiskuntatieteiden maisteri.

Keikkaili 16 vuotta trubaduurina Suomessa ja Euroopassa nimellä Kati Pellinen.

Levytykset: O’er the Border (2001) ja Aura (2004).

Esittänyt erityisesti irlantilaista folkia, mutta myös rockia, joulu- ja lastenlauluja sekä suomalaista kansanmusiikkia.

Levyillä on lisäksi hänelle tehtyjä kappaleita muun muassa Heikki Salolta ja Juice Leskiseltä.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset