Kaupunkiuutiset

Kiertotähti ei halua jättää ketään yksin

Toisen huomioon ottaminen, armo ja rakkaus ovat teemoina Ritva Oksasen ja Pedro Hietasen uudella konserttikokonaisuudella Älä jätä sinua yksin, jota esitetään Hämeenlinnan teatterin Verstas-näyttämöllä. Esityksen kimmoke lähti Eva Klemanin samannimisestä runosta.

– Minua pyydettiin pari vuotta sitten lukemaan Klemanin tekstejä Temppeliaukion kirkkoon, Oksanen kertoo.

– En päässyt Omin silmin -runoteoksesta irti ja sanoin Pedrolle, että nyt lähdetään valikoimaan lauluja.

Esityksen punainen lanka kulkee runojen ja laulujen siivin nuoruudesta vanhuuteen, iloista ja suruista rakkauteen sekä yksinäisyyteen.

– Evan runo kolahti omaan yksinäisyyteeni, jota koen matkustaessani kiertotähtenä kaupungista toiseen vain kirjat kaverina. Tämä on esitys, jonka teen ihmisten kanssa yhdessä ja he saavat laulaa mukana. Ketään ei jätetä yksin.

Ohjauksesta vastaa Osku Heiskanen ja dramaturgiaa on ollut Oksasen lisäksi tekemässä Matti Kuikkaniemi. Valtaosa runoista on Klemanin ja Aino Suholan käsialaa, mutta mukana on tekstejä myös muun muassa Edith Södergranilta ja Nazim Hikmetiltä.

– Ihmisten enemmistö matkustaa kolmannessa luokassa, jalkaisin kulkee maantietä ihmisten enemmistö, Oksanen siteeraa Hikmetiä.

– Yhteiskunnallinen sanoma on ollut minulle aina tärkeä ja haluan herätellä ihmisiä.

Laulujen joukosta löytyy niin Juice Leskisen Yölento, Badding Somerjoen Paratiisi, Vysotskin Ystävän laulu, Rydmanin Maa on niin kaunis kuin Toivo Kärjen Siks oon mä suruinen.

– Olen ollut hämmentynyt tai, kuten nykyään sanotaan, himmeenä siitä, kuinka hyvin juttu on otettu vastaan. Tämä on vapaimpia näyttämöesityksiäni, eikä minua pelota yhtään.

Älä jätä sinua yksin pe 2.12. klo 18.30 ja la 3.12. klo 13.30 Verstaassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset