fbpx
Kaupunkiuutiset

Kieslowskin Sininen käynnistää aluesarjan

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Kavin syksyn aluesarja alkaa Hämeenlinnassa. Ensi tiistain ensimmäinen elokuva on puolalaisen Krysztof Kieslowskin väritrilogian ensimmäinen osa Sininen.

Kieslowskin (1941–1996) väritrilogia kertoo syvistä tunteista. Sarjan ensimmäisessä elokuvassa Sininen kerrotaan massiivisen musiikin säestyksellä perheensä liikenneonnettomuudessa menettäneen naisen (Juliette Binoche) uuden elämän aloittamisesta.

Elokuva on ehkä saanut innoitusta Ranskan lipun ensimmäisestä väristä, joka symbolisoi vapautta. Kiivasluonteinen ohjaaja ei olisi kuitenkaan ikinä toiminut kirjaimellisesti vain yhden ajatuksen ohjaamana. Hän pitääkin elokuvan arvoituksellisena ja hämäränä ja saa aikaan sekä kauniin että piinaavan teoksen.

Juliette Binoche näyttelee leskeä, joka reagoi säveltäjämiehensä ja tyttärensä kuolemaan vetäytymällä maailmasta. Muistot menneisyydestä sekä myös aviomiehen jälkeensä jättämät salaisuudet häiritsevät naisen itsekästä, emotionaalista eristäytymistä ja saavat hänet viemään keskeneräiset asiat päätökseen.

Huippuluokan musiikin ja kuvauksen lisäksi Sininen hyötyy ohjaaja Kieslowskin tarkasta silmästä ja ohikiitävien tunteiden, arvoituksellisten tekojen ja pikkuruisten yksityiskohtien ehtymättömästä tajusta. Herkkävaistoisen käsikirjoituksen ja tarinan huolellisen hallinnan avulla Kieslowski luo elokuvan, jonka rikkaus ja rehellisyys paljastavat vilahdukselta sielun arvoitukselliset toiminnot. Hän lataa Sinisen jokaiseen kuvaan merkitystä, jota vahvistaa ja korostaa myös Binochen rohkea ja väkevä näyttelijäntyö, hienoiset, toistuvat eleet ja fyysiset nyanssit, joihin hän nojaa tulkitessaan särkynyttä sielua, joka vähin erin kokoaa itseään uudelleen.

Lisätiedot: kinotavast.net.

Sininen. Trois Coulers: Bleu. Ranska, Puola, Sveitsi. 98 min. Bio Marilyn ti 15.9. klo 18. Liput 5 euroa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset