Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kiinnostaako kehitysyhteistyö? – Kaikille avoin koulutus avaa kansainvälisten tehtävien kiemuroita

Pirita Liukka (vas.) ja Abd-Alkafe Mrad aikovat osallistua Tarja Helasen ideoimaan kehitysyhteistyön koulutukseen, joka järjestetään Kumppanuustalossa heti helmikuun alussa. Kuva: Heli Karttunen
Pirita Liukka (vas.) ja Abd-Alkafe Mrad aikovat osallistua Tarja Helasen ideoimaan kehitysyhteistyön koulutukseen, joka järjestetään Kumppanuustalossa heti helmikuun alussa. Kuva: Heli Karttunen

Lauantaina 1. helmikuuta Kumppanuustalossa järjestetään kehitysyhteistyön koulutus.

Reilun kolmenkymmenen muun ohella mukaan ovat jo ilmoittautuneet hämeenlinnalaiset Pirita Liukka ja Abd-Alkafe Mrad.

– Kansainvälinen vapaaehtoistyö kiinnostaa minua ja olen lähdössä juuri helmikuun lopussa Keniaan Home Street Home -yhdistyksen kautta tekemään työtä lasten ja lapsiperheiden hyväksi, Liukka kertoo.

Liukalla on kokemusta monenlaisesta vapaaehtoistyöstä. Hän on koulutukseltaan sosionomi ja työskennellyt muun muassa järjestöavustajana sekä lastensuojelupalveluissa.

– Kun olen pitkään tehnyt vapaaehtoistyötä, on fakta, että rahaa tarvitaan. Koulutuksesta haen tietoa siitä, miten pääsisin tekemään kehitysyhteistyötä palkkatyönä.

Hän hakee myös työkaluja projektien ideoimiseen.

– Kestävän kehityksen näkökulmasta olisi tärkeää, että pitäisi miettiä, miten asia jää elämään myös projektin jälkeen.

Hyödyllistä tietoa hakemassa

Syyrialaissyntyinen, neljä vuotta Hämeenlinnassa asunut Mrad on tehnyt monenlaista vapaaehtoistyötä. Hän on toiminut muun muassa arabiankielen tulkkina.

– Vuosia sitten Syyriassa olin tilanteessa, jossa tarvitsin apua, mutta kukaan ei voinut auttaa. Yritän parhaani mukaan auttaa ihmisiä täällä Suomessa.

Mrad opiskelee parhaillaan sosionomiksi avoimessa ammattikorkeakoulussa. Tästä koulutuksesta hän hakee tietoa siitä, kuinka kehitysyhteistyön varoja käytetään ja miten yhteiskunta Suomessa toimii.

– Olen ollut muutaman kerran mukana EU-projekteissa, mutta ne eivät ole olleet kovinkaan hyödyllisiä. Haluan tietoa siitä, kuinka voisin auttaa suunnittelemaan projekteja kohdemaissa. Haluaisin myös päästä töihin kehitysyhteistyöhön.

Koulutukselle kysyntää

Idea koulutuksesta on lähtöisin hämeenlinnalaiselta kehitysyhteistyön konkarilta Tarja Helaselta.

– Vuosien mittaan minulta on kysytty kehitysyhteistyöstä niin monta kertaa, että ajattelin tehdä jotain. Mietin, että aiheesta voisi järjestää kaikille avoimen ilmaisen koulutuksen täällä Hämeenlinnassa, nykyisin eläkkeellä oleva Helanen kertoo.

Hän esitti idean Opintokeskus Visiolle, jossa siitä innostuttiin.

– Opintokeskus Visio tarttui ideaan ja Fingo ry:n vaikuttamistyön johtaja Rilli Lappalainen lähti vastaamaan koulutuksen sisällöstä.

Huomio myös ilmastonmuutokseen

Opintokeskus Visio järjestää koulutuksen Kestävä kehitys -teeman alla. Helasen mukaan kehitysyhteistyön painopisteitä ovat olleet pitkään koulutus, vammaiset, naiset ja lapset, ympäristö sekä tasa-arvo.

– Painotukset eivät ole paljoa muuttuneet, mutta nyt myös ilmastokysymys on tullut vahvasti mukaan. Koulutuksen tarkoituksena on antaa perustiedot siitä, mitä on kehitysyhteistyö 2020-luvulta alkaen, Helanen kertoo.

Koulutukseen mahtuu mukaan 70 henkeä. Ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä.

– Matalalla kynnyksellä kannattaa tulla mukaan ja tarjolla on hyödyllistä tietoa varmasti kaikille.

Kehitysyhteistyön ABC

Koulutus järjestetään Kumppanuustalossa lauantaina 1.2.

Koulutus on ilmainen ja kaikille avoin. Siihen voi ilmoittautua www.opintokeskusvisio.fi -sivuston kautta.

Ulkoministeriö on varannut kansalaisjärjestöjen hankkeille tänä vuonna noin 76 miljoonaa euroa eli 11,7 % varsinaisesta kehitysyhteistyöstä.

Koulutus vastaa muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mitä kansalaisjärjestö voi tehdä kehitysyhteistyön kentällä? Mitä pitää tietää hanketta suunniteltaessa? Mistä ja milloin voi hakea rahoitusta? Mitä yksityinen ihminen voi tehdä? Miten vapaaehtoistyöhön pääsee?

Koulutuksen järjestävät Opintokeskus Visio ja Fingo ry. Paikallisina järjestäjinä ovat Hämeenlinnan Vihreät ry ja Janakkalan Vihreät ry.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

30.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

30.9.2020