Kaupunkiuutiset

Kiinnostus luontoon vie Puukerho Kynneppään retkilleen

Dendrologian seuran hämäläisen puukerhon Kynneppään postituslistalle kuuluu noin 90 henkilöä.

Idea kerhon perustamisesta syntyi aikanaan puutarhuri Timo Koskisen ja hortonomi Tapio Ykspetäjän mietinnän tuloksena.

Kerholaiset asuvat eri puolilla Etelä-Suomea, muun muassa Hyvinkäällä ja Lahden suunnalla. Eniten jäseniä on Hämeenlinnasta ja Hattulasta.

Dendrologia eli puulajitiede, tulee kreikan puuta tarkoittavasta dendron-sanasta, logos puolestaan on oppi. Dendrologiassa tutkitaan puuvartisten kasvien, kuten puiden, pensaiden, varpujen ja liaanien biologisia ominaisuuksia. Kynneppää puolestaan on kynäjalavan vanha kotimainen nimi.

– Jäsenmaksua meillä ei ole. Bussimatkojen maksu jaetaan retkille osallistujien kesken, mainitsee kerhon jäsen Anne Niskanen.

– Reissussa tulee käveltyä aika paljon. Kerhoon tulolle ei ole pääsyvaatimuksia kuin se, että jaksaa kävellä ja tietenkin kiinnostus luontoon. Naisia ja miehiä kerhossa on suunnilleen yhtä paljon, yläikärajaa ei ole, puheenjohtaja Timo Koskinen sanoo.

Kerhon tekemistä retkistä aktiivijäsenet mainitsevat Mustilan Arboretumiin rhododendroneita eli alppiruusuja ihailemaan tehdyn retken. Kyseisenä vuonna oli kylmä alkukesä eivätkä alppiruusut vielä kukkineetkaan.

– Hatanpään Arboretumin retkellä kävimme myös Pyynikillä. Sen kallioilla kuuntelimme Lauri Viitaa puhelimen kaiuttimesta. Poikkesimme samalla myös tutustumaan Tuomiokirkkoon. Ei siis ihme, etteivät retkien aikataulut aina pidä, nauraa Anne.

Kerhon ensimmäinen tutustumismatka ulkomaille suuntautui Uppsalaan, jossa koluttiin puutarhuri Arno Kasvin entisiä työpaikkoja Uppsalan ja Tukholman kasvitieteellisissä puutarhoissa. Viime vuonna kerhon tie vei Tarttoon tutustumaan metsäkouluihin ja kasvitieteelliseen puutarhaan.

Myös kotiseudulla on nähtävää; kerholaiset muistelevat Unto Söderin johdolla Ahvenistolle tehtyä kääpäretkeä, jossa nähtiin muun muassa hytymaljakkaita. Eivät pelkästään puistot, vaan myös metsät kiinnostavat; Mallasveden rannalla käväistiin tutkimassa tervaleppäkorpea.

Seuraava retki suuntautuu Hyvinkään kaupungin puistoihin. Hämeenlinnassa asuva Dendrologian seuran puheenjohtajana pitkään toiminut Terhi Parkkali opastaa siellä kerholaisia.

– Kerhossa on amatöörejä ja ammattilaisia, kaikilla on erilainen suhde puihin, yhdistävänä tekijänä on kiinnostus luontoon. Joka vuodenajassa on oma fiiliksensä, jolloin luonto näyttäytyy eri tavoin, Anne Niskanen kuvailee luontokiinnostustaan.

Kerhoon voi tulla ottamalla yhteyttä puheenjohtaja Timo Koskiseen.

Kerho on avoin, kiinnostaviin retkiin voi osallistua silloin, kun on mahdollisuus.

Myös puutarhuri Koskisen facebook-sivulla löytyy tapahtumia.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset