fbpx
Kaupunkiuutiset

Kilpacheerleading on täysin oma urheilulajinsa

Jääkiekko- tai jalkapallo-ottelun ohjelmanumeroina esiintyvät cheerleading-esitykset ja kilpacheerleading ovat yhtä kaukana toisistaan kuin jääkiekko ja jalkapallo. Yhteneväisyys löytyy vain siitä, että molemmissa puhutaan joukkue-esiintymisistä.

Kilpacheerleading on energinen ja monipuolinen kilpaurheilulaji, joka koostuu pyramideista, stunteista, permantoakrobatiasta, hypyistä, tansseista ja kannustushuudoista. Urheilukatsomoissa esiintyviltä ryhmiltä puuttuvat juuri nämä kilpailulliset elementit.

Hämeenlinnassa toimii aikuisten Aristocats-joukkue, joka on osa tamperelaista Dream Team Cheerleader-seuraa. Yli 20-vuotiaista naisista ja miehistä (nyt vain yksi mies!) koostuva joukkue harjoittelee säännöllisesti ja osallistuu kilpailuihin.

– Mukaan mahtuu lisää harrastajia. Kun on rohkeutta heittäytyä täysillä akrobatian, stunttien, tanssin ja hyppyjen maalimaan, niin sitten vain mukaan, “Aristokattien” valmentaja Iida Ruotsalainen patistaa.

Liikunnallinen tausta on hyväksi, mutta mitään erikoisvalmiuksia ei lajissa tarvita. Laji kehittää fyysisesti koko kehoa. Tasapaino, ja etenkin rohkeus heittäytyä mukaan kehittyvät ajan kanssa.

– Tämä on hauskanpitoa, fyysisen kunnon harjoittamista ja samalla tavoitteellista toimintaa, jossa on mahdollisuus kehittyä joukkuelajin parissa myös henkilökohtasilta ominaisuuksiltaan, seuran kansainvälinen tuomari ja aktiiviharrastaja Saara Matikka avaa lajia.

Hän painottaa sitä, että kilpacheerleading ja kannustusjoukkoihin kuuluva cheerleading ovat nykyisin täysin eri maailmoista, vaikka alkupohja onkin sama.

Kilpalajina cheerleadingin on maailmanlaajuinen. Suomi puolestaan maailman kärkimaita niin menetykseltään kuin järjestötoiminnaltaan, Saara Matikka kertoo.

Suomessa on nykyisin noin 8 000 lajin harrastajaa. Laji kasvaa koko ajan vauhdikkaasti varsinkin nuorten tyttöjen sarjoissa.

Cheerleading on joukkuelaji, jossa harjoittelu tapahtuu noin 20–30 hengen ryhmissä. Laji vaatiikin siis harrastajiltaan sitoutumista, yhteistyökykyä ja pitkäjänteisyyttä määrätietoiseen harjoitteluun. Harjoittelussa nousevat vahvasti esille tekniikka, voima, vartalonhallinta, nopeus ja liikkuvuus, jotka kehittyvät kuin itsestään harjoittelun myötä.

– Tässä lajissa saa varmasti onnistumisen elämyksiä jos missä. Hämeenlinnassa on menty vauhdilla eteenpäin, vaikka historia on vielä erittäin lyhyt. Tällä ryhmällä on harjoiteltu vuoden ajan, joukkue on ollut kasassa vasta pari vuotta, Iida Ruotsalainen kertoo.

Seura järjestää avoimet kokeiluharjoitukset 18.1. ja 25.1. nykyisen Kaurialan koulun salissa, Rinnetie 54.

Lisätietoja Hämeenlinnan joukkueen toiminnasta saa sähköpostitse: dt.aristocats@gmail.com

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset