Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kimmo Kautio löysi poliittisen kotinsa Paavo Väyrysen Seitsemän tähden liikkeestä

Kimmo Kautio haluaa olla mukana vaikuttamassa, mutta hän tahtoo kuitenkin säilyttää vapauden omiin mielipiteisiin. Kuva: Heli Karttunen

Se on pienestä kiinni. Hattulalaiselta Kimmo Kautiolta paloi viime syksynä käämi puoluepolitiikkaan.

Kun vasemmistoliitto jätti syksyllä Lahden kunnallisjärjestön ääniharavan Seppo Korhosen rannalle eduskuntaehdokkuudesta, päätti Kautio erota puolueesta. Saman ratkaisun on tehnyt myös Hämeenlinnan valtuustoryhmän puheenjohtaja Ritva Oinonen.

– En edes tunne Korhosta, mutta minua närästi puolueen tapa toimia järjestödemokratian vastaisesti, etenkin, kun ajatuksena on, että puolueen tulisi olla ihmistä varten eikä päinvastoin, Kautio kritisoi.

Nyt tammikuussa Kaution nimi näkyi listalla, kun Paavo Väyrysen uusi Seitsemän tähden liike nimesi ensimmäiset 70 ehdokasta kevään eduskuntavaaleihin.

– Mietin mukaan lähtemistä pitkään, kun syyskuussa erosin vasemmistoliitosta. Olen seurannut Väyrysen toimintaa ja huomannut, että taustalla hänen poliittinen linjansa on ollut järkkymätön, Kautio perustelee liikkeeseen liittymistään.

Kärkölässä syntynyt mutta jo nuorena Hattulaan juurtunut Kautio lähti politiikkaan hiukan alle kolmikymppisenä. Keskusta kiinnosti, mutta liittyminen jäi aikeeksi.

Poliittisen kodin löytäminen on ollut vaikeaa, sillä jokaisella isolla puolueella on ollut omat kynnyskysymyksensä, joita Kautio ei ole voinut allekirjoittaa.

– Olen hakenut poliittista paikkaani pitkään. Puolueiden äärilaidat taas näyttäytyvät minulle uskonlahkoina, mutta itse en ole koskaan ollut niin sanotusti ”uskossa”, hän pohtii.

Hattulassa Kautio liittyi ensin vihreisiin ja myöhemmin vasemmistoliittoon, jossa oli ehdokkaana vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

– Nuorena asevelvollisuus ja tasa-arvokysymykset olivat pohdinnan alla ja symppasin vihreitä, sittemmin olen miettinyt enemmän puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Kaution mukaan Väyrysen liikkeellä on viisi isoa yhdistävää periaatetta, mutta muissa asioissa puolue ei sido, vaan antaa vapautta ajatella itsenäisesti.

– Olen aina ollut vapaa-ajattelija ja tämän uuden liikkeen viehätys on se, ettei siinä ole liikaa sitovia asioita. Teen tätä omallatunnolla, en mieti, onko tämä poliittinen itsemurha.

Hän kertoo kaivanneensa juuri tämäntyyppistä vaihtoehtoa.

– Haluan olla mukana jollain tavalla vaikuttamassa, mutta en liikaa. Jos ohjelma on liian laaja ja jos menet liian syvälle rooliin, kuten ollessani vasemmistoliiton Hämeen piirin puheenjohtajana, et voi puhua enää omalla suullasi. Kätesi ovat sidotut, ja jos olet eri mieltä, täytyy joko olla hiljaa tai puhua omaa puoluetta vastaan. Itse en voi vaieta, jos omatuntoni vaatii minua puhumaan.

Tähti-liikkeen lisäksi myös Liike Nyt, Siniset sekä puolueista irtautuneet ryhmittymät muun muassa Heinolassa ja Kärkölässä ovat nousseet kartalle.

– Olen tyytyväinen, että politiikka Suomessa on turbulenssissa. Näyttää siltä, että ihmiset ovat kyllästyneet vanhoihin puolueisiin ja kaipaavat freesimpää lähestymistapaa.

Kautio näkee, että tällä hetkellä politiikassa on silti aiheita, joista ei keskustella. Niitä ovat muun muassa juuri Väyrysen ajamat EU:n liittovaltiokehityksen vastustaminen sekä Suomen eroaminen eurosta.

– Nykyisin ne ovat kiellettyjä aiheita. Haluan tukea sitä, että näistäkin asioista voitaisiin puhua ennen kuin on liian myöhäistä.

Tulevissa eduskuntavaaleissa Kautiolla on omina teemoinaan Suomen liittoutumattomuus sekä kansallinen yhtenäisyys, johon kuuluu myös keskustelu maahanmuutosta.

– Viestini on, että asioista pystyttäisiin keskustelemaan vapaasti yli puoluerajojen ilman leimaamista.

Hän on kuitenkin maltillinen oman tai liikkeen kannatuksen suhteen.

– Jos Paavo Väyrysen viime presidentinvaaleissa saama kannatus Hämeessä kanavoidaan Seitsemän tähden liikkeelle, on mahdollista, että joku menee läpi.

Omalta osaltaan Kautio toivoo, että äänestäjät ymmärtävät hänen hapuilunsa puoluekentällä ja näkevät sen yli.

– Yritän olla rehellinen itselleni ja muille sen suhteen, mikä tuntuu oikealta. Äänestäjät päättävät lopusta.

Kimmo Kautio

Syntynyt: Kärkölässä 1982.

Asuu: Hämeenlinnassa, kirjoilla Hattulassa.

Perhe: kihloissa, 10-vuotias poika.

Työpaikka: Uudenmaan TE-toimistossa tuetun työllistymisen asiantuntijana.

Harrastukset: lenkkeily, kirjoittaminen ja lukeminen sekä kulttuuri monissa muodoissaan.

”Etenkin syksyisin kaipaan virikkeitä mielelle, viimeksi marraskuussa kävimme oopperassa.”

Muuta: Kautio pitää blogia. Hän on myös julkaissut 2017 runokokoelman Asylum ja julkisti 1.2.2019 e-kirjan Kokoaan suurempi Suomi.

Motto: ”Pidä lähelläsi ihmiset, jotka etsivät totuutta ja juokse pois heidän luotaan, jotka ovat sen jo löytäneet.” (Tšekin presidentti Václav Havel, 1936–2011.)

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

2.12.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

2.12.2020