fbpx
Kaupunkiuutiset

Kipeänhauska komedia pöllyttää vanhustenhoivaa

Anna Krogeruksen näytelmä Kuin ensimmäistä päivää tarttuu yhteen nykypäivän kipeimmistä ongelmista, vanhustenhuollon heikkenemiseen. Lepolan hoitokodissa epävarmuus on arkea, kun yksiköltä vaaditaan yhä enemmän tehokkuutta.

– Työntekijöitä ylikuormitetaan, ihmiset ajetaan loppuun ja vanhukset jäävät huonolle hoidolle, ohjaaja Pekka Heikkinen sanoo.

– Näytelmä on kirjoitettu yli kymmenen vuotta sitten, mutta se on vielä ajankohtaisempi juuri nyt.

Näytelmän päähenkilö on ahkera ja uhrautuva perushoitaja Ritva, jota esittää Katariina Kuisma-Syrjä.

– Olen tiukkaan seurannut tiedotusvälineistä vanhustenhoidon ongelmia eri seuduilla, ja kyllähän tilanne saa suorastaan epätoivon valtaan, Kuisma-Syrjä huokaa.

– Resurssit ovat pienet ja virheitä pelätään, mutta juuri niitä tällaisella kiihtyvällä työtahdilla tehdään.

Ritvan rooli on tarkka psykologinen muotokuva ihmisestä, jonka sydämellinen luonne saa hänet antamaan yhä uudelleen periksi toisille.

– Ritvalla on vankka usko siihen, että hyvän kautta edistytään ja asiat voidaan hoitaa hermostumatta. Sen takia hän tulee venyttäneeksi pinnansa äärimmilleen, mutta joku pohja on hänenkin säkissään.

Matti Leino esittää sudanilaista maahanmuuttajaa Adam Kutumia, joka on koulutukseltaan lääkäri.

– Hoitokoti on kulttuurishokki Adamille, joka on kotimaassaan tottunut intensiivisiin sukulaissuhteisiin ja siihen, että lapset huolehtivat vanhemmistaan, Leino kertoo.

– Onhan se järkytys ja kasvun paikka, kun lääkärin käteen isketään siivousmoppi. Ajan myötä hän kuitenkin oppii oman tapansa olla hyödyksi ja saa vastuutakin vähän enemmän.

Kuin ensimmäistä päivää, ensi-ilta la 10.2. klo 18 Päänäyttämöllä.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset